Amet muutis kaamerate kasutamise juhendit

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Droon
Droon Foto: Marko Saarm / Sakala

Andmekaitse inspektsioon (AKI) täiendas kaamerate kasutamise juhendit droonide peatükiga.

Seoses viimasel ajal populaarsust kogunud ja tulevikus nähtavasti aina sageneva droonide lennutamisega pidas AKI vajalikuks täiendada oma 2013. aastal koostatud kaamerate kasutamise juhendit mehitamata õhusõidukite ehk nn droonikaamerate peatükiga, teatas amet. AKI sõnul ei mõelda mehitamata õhusõidukite all ainuüksi droone, vaid näiteks ka multirootoreid ja multikoptereid.

AKI sõnul on õhus liikuvalt seadeldiselt filmimine ja pildistamine isikuandmete töötlemine juhul, kui filmile jäävad inimesed on üheselt tuvastatavad. Õhusõidukilt filmimise või pildistamise kohta aga eraldi regulatsiooni ei ole, mistõttu kohaldub ka taolisele isikuandmete töötlemisele üldine regulatsioon.

Isikuandmete kaitse seadus kohustab avalikus kohas avalikustamise eesmärgil toimuvast pildistamisest või filmimisest inimesi teavitama. Kui tavakaameratega pildistamist ja filmimist on kaamera vaatevälja jäävatel inimestel kerge märgata, siis õhus liikuvate kaamerate märkamine on keeruline, samuti võib vaatevälja jääda suur ala. See raskendab filmijal teavitamiskohustuse täitmist ja filmitavatel on keeruline soovi korral eemalduda kaamera vaateväljast.

«Inspektsiooni soovitus on, et kui kaamera vaatevälja jääb ulatuslik paljukäidav ala, peaksid kaamera resolutsioon ja seade olema sellised, et vaatevälja jäävad inimesed ei oleks filmil tuvastatavad,» ütles AKI vaneminspektor Raavo Palu.

Tuletame meelde, et ka mehitamata õhusõiduki kasutamine eeldab arvestamist lennunduslike nõuetega ning seetõttu on vaja sõltuvalt asukohast ning lennu kõrgusest Lennuameti luba. Luba ei anna aga automaatselt õigust taolise õhusõiduki kasutamiseks ürituste ja rahvakogunemiste kohal. Õhusõiduki kasutaja peab seisma hea selle eest, et tal on olemas ka ürituse korraldaja luba.

Kaamerate kasutamise juhendit täiendati samaaegselt veel mitmes muus peatükis. Täpsustus isikute või vara kaitseks kasutatavate isikuandmeid salvestavate jälgimisseadmete kasutamise, riigi- ja kohalike omavalitsuste asutustes kaamerate kasutamise, aga ka andmete töötlemise turvameetmetega seonduv.

Juhendi muudetud teksti saab lugeda siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles