Surmalennu teinud batuudi paigaldas sünnipäevapeo aeda ettevõte ise

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«Meie ta paigaldasime, milline tuulispask seal tuli ja kust ta tuli sealt majade vahelt - seda ei tea,» ütles Alger Vedler, kelle ettevõte Airfun OÜ laenutas välja batuudi, mis tõusis eile õhtul lendu. Surma said kaks last, kolm on haiglas raskete vigastustega.

Batuudi lennutee.
Batuudi lennutee. Foto: Postimees.ee

Tartu lennujaama lähedal elanud perekond laenutas katusega batuudi sünnipäevaks. Veidi enne kella kuut tõusis aga atraktsioon õhku ja lendas Postimehe arvutuste järgi umbes 40 meetrit üle tee viljapõllule. Batuute laenutava ettevõtte juhatuse liige Vedler ütles Postimehele, et batuute paigaldavad ettevõtte esindajad ise.

«Kui on suur ja tugev tuul või on äikese oht, siis on küsimus, kas on turvaline seda panna või mitte,» rääkis Vedler. Tema kinnitusel oli eilehommikune ilmateade batuudi paigaldamise osas väga positiivne ja seda ka hiljem pärastlõunal. 

Ilmateenistuse andmetel puhus sel ajal eile Tartu kandis tuul puhanguti 5,5 meetrit sekundis, mis ei ole tegelikult väga tugev tuul.

«Kui ma aus olen, siis ma ei tea, mis täpselt juhtus - mind ennast ei olnud seal kohal ja ma ei ole saanud nende inimestega rääkida, kes seal kohal olid,» ütles Vedler.

Airfun OÜ on batuutide laenutamisega tegelenud pea viis aastat ning ühtegi õnnetust nende poolt laenutatavate atraktsioonidega seni juhtunud ei ole. «See on minu teada nii Eestis kui ka lähiriikides esmakordne, et ta niimoodi võtab ja viib batuudi kolmekümne meetri kaugusele, lennuga kolme-nelja-viie meetri kõrguselt - see on kujuteldamatu, kuidas see võimalik on,» nentis Vedler.

Airfun OÜ lõpetas batuutide laenutamise, kuni on selgunud, mis eile õhtul Tõrvandis tegelikult juhtus. Vedleri sõnul katkestatakse ka kõik tellimused batuutidele. Kõiki ülejäänud atraktsioone aga laenutatakse edasi.

Näiteks saab Airfun OÜ kaudu laenutada ka sky-jump õhuhüpete konstruktsiooni ja karusselle. «Need ei ole ohtlikud inimelule,» põhjendas Vedler. «Kõikide [ülejäänud] asjade laenutus täna, kus võib olla oht inimelule - eriti lastele - on peatatud.»

Eile õhtul kasutuses olnud batuut oli pärit Hiinast ja on üks uuemaid Airfun OÜ poolt kasutatavatest batuudidest. Kasutuses on see olnud vähem kui kaks aastat. Vedleri sõnul on tegemist heakvaliteedilise batuudiga, mis on võrreldav Euroopas toodetutega. «Kui täna võrrelda, kas batuut on õmmeldud Euroopas või Hiinas - siin tehnoloogilist vahet ei ole,» märkis ta.

Antud juhul oli tema sõnul tegemist ühega miljonist või miljardist juhtumist, mis oleks võinud ükskõik millise teise batuudiga juhtuda. Samas sotsiaalmeedias levib küllaldaselt videoid ja fotosid lendavatest õhulossidest.

«Mul on sügav ja siiras kaastunne nendele, keda see õnnetus on lähedaselt puudutanud, me ise oleme ka šokis,» kostis Vedler.

Politsei alustas õnnetuse täpsete asjaolude selgitamiseks kriminaalmenetlust paragrahvi alusel, mis käsitleb surma põhjustamist ettevaatamatusest.

Copy
Tagasi üles