Tarbijakaitse: probleeme õhkbatuutidega esineb harva

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Batuut. Pilt on illustratiivne.
Batuut. Pilt on illustratiivne. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kuigi batuutide ohutust ei reguleeri Eestis otseselt ükski õigusakt, peavad selle tagama atraktsiooni rentija või müüja, küll aga esineb probleeme õhkbatuutidega üldiselt harva.

«Tarbijakaitseamet on kontrollinud statsionaarsetes tasulistes mängukeskustes peaasjalikult siseruumides, et batuutide kasutamine oleks ohutu,» selgitas ameti kommunikatsiooniekspert Pille Kalda batuutide osas kehtivat järelvalvesüsteemi Eestis. Üldiselt õhkbatuutidega esineb probleeme harva ning batuutide müügi ja renditeenusega ametile pöördumisi laekunud ei ole.

Batuutide jms puhul ei ole ohutuse nõudeid õigusaktidega spetsiifiliselt reguleeritud - lähtuda tuleb üldisest ohutuse regulatsioonist, mis sätestab, et osutatud teenus või kaup peab olema ohutu. «Tarbijakaitseseadus sätestab üldise nõudena, et kaup ja teenus peavad vastama kehtestatud nõuetele, olema sihipärasel kasutamisel ohutud tarbija elule, tervisele ja varale ning selliste omadustega, mida tarbija tavaliselt õigustatult eeldab,» viitab Kalda.

Rendi korral - hoolimata kas tegu oli tarbija või ettevõtete vahelise suhtega -, on oluline paigalduse ja kasutamise juhised ning ohutusnõuded, mille tootja on ette näinud ja kas vastav info, instruktaaž on rentnikule ka edasi antud. «Antud juhtumi puhul selgitab politsei- ja piirivalveameti algatatud kriminaalmenetlus välja kõnealused asjaolud,» märgib Kalda eile pärastlõunal Tartumaal juhtunud batuudiõnnetuse osas, mis nõudis kahe lapse elu ja viis kolm raskes seisundis haiglasse.

Sarnaste olukordade vältimiseks tulevikus pöördub amet erinevate teenusepakkujate, avalike ürituste korraldajate ja kohalike omavalitsuste poole, et juhtida nende tähelepanu teenuse ohutusele ja riskide maandamise olulisusele ning võimalustele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles