Töövahendi rike ohustab töötaja tervist

Kerli Kivistu
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööinspektsioon ennetab ja vähendab töövahenditega seotud tööõnnetusi.
Tööinspektsioon ennetab ja vähendab töövahenditega seotud tööõnnetusi. Foto: Ants Liigus

Tööinspektsioon viis esimesel poolaastal läbi kontrolli, et ennetada ja vähendada töövahenditega seotud tööõnnetusi puidu töötlemisega tegelevates ettevõtetes.

Kontrolli käigus tuvastati Lääne-Virumaa ja Jõgevamaa puidu töötlemisega tegelevates ettevõtetes puudusi kolmeteistkümnel töövahendil. Eelkõige kontrolliti neid ettevõtteid, kus alates 2013. aastast juhtunud tööõnnetusi.

Tööõnnetuste analüüs näitas, et vanematel tööpinkidel töötavate töötajatega juhtub enam õnnetusi, kui nende kolleegidega, kellel on kasutada kaasaegsemad tööpingid ja töötingimused.

Tööinspektsiooni peadirektori asetäitja Apo Oja märkis, et kolmandik rikkumistest oli seotud vajakajäämistega ohutust tagavate seadistega. «Peamiselt seisnesid puudused selles, et kaitseseadet pole võimalik reguleerida vastavalt töödeldava materjali mõõtmetele või kaitseseadet on lihtsalt eemaldatav,» selgitas Oja.

Ta lisas, et mõnel juhul puudusid töövahendil töötaja ohutust tagavad kaitseseadised aga sootuks. «Kaitseseade ei tohi tekitada töövahendi kasutajale lisaohtu ega olla kergesti eemaldatav. Kaitseseadme esmane ja peamine ülesanne on kaitsta töövahendi kasutajat, sest oluline on töötajate elu ja tervis,» rõhutas Oja.

Töövahendi juhtpult peab olema hästi nähtav, asjakohaselt märgistatud ning funktsioonid arusaadavalt ja üheselt mõistetavad. Paraku põhjustavad taolised lihtsad puudused igal aastal mitmeid tööõnnetusi.

Tööinspektsioon paneb tööstusettevõtetele südamele, et kõikide kasutusel olevate töövahendite kohta oleksid koostatud ohutusjuhendid ja töötajad oleksid nendega tutvunud ning kasutaksid nõuetekohaseid ja ohutuid töövõtteid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles