Perearstid: jõuame tegeleda vaid tule kustutamisega

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arsti töölaual on oluline koht ka stetoskoobil.
Arsti töölaual on oluline koht ka stetoskoobil. Foto: Postimees/Scanpix

Perearstide Seltsi esindaja Külvi Petersoni sõnul on perearstide töökoormus nii palju kasvanud, et nad jõuavad tegeleda vaid tule kustutamisega.

Peterson rääkis riigikogu sotsiaalkomisjoni tänasel avalikul istungil, et viimase kümne aastaga on visiitide arv perearstide juurde kahekordistunud, samal ajal kui eriarstide visiitide arv on jäänud enam-vähem samaks.

Petersoni sõnul on perearstid täiesti ülekoormatud ning tuleb hakata väga tõsiselt otsima lahendusi perearstide asendamiseks puhkuste ja koolituste ajaks. Maapiirkondades töötavad perearstid pole tema väitel aastaid puhkust välja võtnud. « Näiteks Ida-Virumaal on perearst viimase kolme aasta jooksul puhanud ühe nädala ja siis asendas teda radioloog,» märkis arst.

Lisaks seisab riik Petersoni sõnul silmitsi probleemiga, et näiteks Tallinnas ja Harjumaal on kolme aasta pärast 30 protsenti perearstidest penioniealised.

Petersoni sõnul peaksid poliitikud arste otsuste langetamisse kaasama senisest palju enam ning ta rõhutas, et riigi prioriteet peab olema esmatasandi arstiabi, kuna just haiguste ennetamine vähendab tulevikus ravikulusid ja on oluline kokkuhoid riigile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles