Maasikamoosi keetmiseks on õige aeg

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maasikamoos
Maasikamoos Foto: SCANPIX

Mustangi Talu perenaise Margita Kipasto sõnul on selle nädala lõpp ja järgmine nädal Eesti maasika tipphooaeg ning ühtlasi moosi keetmiseks kõige õigem periood.

«Kuna marjad hakkavad väiksemaks jääma, siis on järgmise nädala algus see aeg, millal võiks seda väikest marja moosiks keeta,» sõnas Margita Kipasto.

Kuigi maasikad on praegu kuum kaup, siis hooaeg hakkab vähehaaval läbi saama. «Eestimaise maasika hooaeg on reeglina kolm nädalat. Seega sobib kõige viimane mari ka hästi moosiks, aga need on väiksemad ja puhastustööd on palju rohkem,» lausus Kipasto.

Maasikate hind võib hakata järgmise nädala teises pooles tõusma. Mustangu talu perenaise sõnul on väike keedumoosi mari hetkel 2,50 eurot kilogramm. «Samuti võib pisema marja kätte saada kahe euroga, aga sellest alla maasika hind arvatavasti ei lähe,» sõnas Kipasto.

Kui keetmiseks läheb, siis sobib selleks väga hästi moosisuhkur, sest siis ei pea marja väga kaua keetma ning lõpptulemus jääb marmelaadine. «Moosisuhkur sisaldab pektiini, mis muudab moosi paksemaks. Samuti säilivad jahedate ruumide puudumisel moosisuhkruga valmistatud moosid hästi ka toatemperatuuril,» selgitas Kipasto.

Kui võrrelda poe keedumoosi ja isetehtut, siis kõige suurem erinevus seisnebki suhkrusisalduses. «Poe moosidesse pannakse rohkem suhkrut. Ise keetes saab panna vähem magusust ja rohkem marja,» ütles Kipasto, kes pole kunagi poest maasikamoosi ostnud.

Tema maasikamoosi pakiõpetuste järgi ei teeks, sest teinekord võib tulemus väga suhkrune saada. «Kindlasti ei tohiks moosi väga kaua keeta, sest kui vaht on pealt riisutud ja moos podisema läinud, siis tuleb lisada suhkur ja natuke keeta ja purki panna,» õpetab Kipasto. Sellegi poolest on tema väitel igal perenaisel oma kogemus, kuidas moos tuleb kõige parem ja mida tuleks juurde lisada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles