Elisa lubadus pidas vaid mõne päeva

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elisa mobiili-ID kolmik SIM-kaart, mis ei ole veel Eestisse jõudnud.
Elisa mobiili-ID kolmik SIM-kaart, mis ei ole veel Eestisse jõudnud. Foto: Tootja foto

Kuigi juuni viimasel päeval andis Elisa teada, et ligi pool aastat viibinud uued mobiil-ID SIM-kaardid on lõpuks Eestisse jõudnud, jagus neid vaid mõneks päevaks.

«Vähemalt 3. juulil olid need kaualubatud SIMid siiski otsas ja julgen pakkuda, et enamik soovijaid jäi neist siiski ilma,» märkis Postimehe tarbijatoimetuse poole pöördunud lugeja pettunult.

Hoolimata sellest, et ta oli end juba mõnda aega tagasi Ülemiste esinduses nimekirja pannud, ei saanud ta ka ühtegi lubatud teadet uute mobiil-ID SIM-kaartide saabumise kohta. «Kui poleks tööandjaga seotud leping, oleks ammu operaatorit vahetanud,» sõnas ta, lisades, et see pidi väga piiratud partii olema, mis nii ruttu otsa sai.

Kui 30. juunil andis Elisa teada, et tarnija tõttu pikalt viibinud uued mobiil-ID SIM-kaardid on Elisa esindustes üle Eesti lõpuks saadaval, pidi mobiilioperaator juba 3. juulil tunnistama, et esimene partii uusi SIM-kaarte on otsakorral.

Mitmed kliendid avaldasid juba 1. juulil nii Elisa Eesti Facebooki lehel kui Postimehe tarbijatoimetusele kirjutades nördimust, et päev pärast teate väljastamist ei olnud võimalik enam uusi SIM-kaarte erinevatest Elisa esindustest lunastada. Välja toodi mitu Tallinna ja näiteks Pärnu Kaubamajaka esindust.

3. juuliks oli Elisa enda teatel kaardid otsakorral nii maakondlikes esindustes kui ka Tallinna Lasnamäe, Ülemiste ja Järve keskuste esindustes. «Pärast jaanipäeva saabusid meile esindustesse tõepoolest uued nano mobiili-ID SIM-kaardid, mis pärast pressiteadet, kus andsime klientidele märku SIMide saabumisest, said üle ootuste ruttu otsa,» tunnistas Elisa Eesti suhtekorralduse spetsialist Marit Liik.

Ta möönis, et esimene Eestisse jõudnud uute mobiil-ID SIM-kaartide partii oli tõesti väiksem, kui algselt oli tarnijaga kokku lepitud. «Tegemist oli meiepoolse kompromissiga tarnijaga, kuna nii jõudsid vähemasti nano-SIMid kiiremini kohale,» selgitas Liik. Nimelt oli Elisa esialgne leping tarnijaga tehtud kolmik SIM-kaartide peale, kuid kuna nende tarne oleks veelgi enam viibinud, soostus mobiilioperaator väikese partii nano SIM-kaartidega.

«Täpset partii suurust me kahjuks avaldada ei saa, sest tegemist on meie ja tarnija vahelise lepingulise kokkuleppega, mille üksikasjad avalikustamisele ei kuulu,» sõnas Elisa suhtekorralduse spetsialist. Küll aga avaldas ta, et see kogus oli mõõdetav tuhandetes.

«Hetkel prognoosime, et juuli lõpus, augusti alguses võiks järgmine partii kohal olla,» lisas Liik. Samas möönis, et kuna eelmainitud tarnija on mobiilioperaatorit kuupäevaliselt ka varem alt vedanud, siis väga täpset aega ei julge ta välja lubada. «Täpsema info anname kindlasti siis, kui näeme, et saadetis on meile jõudmas,» kinnitas ta.

Alates 1. jaanuarist on mobiilioperaatoritel õigus väljastada mobiil-ID vormis digitaalseid isikutunnistusi kuni viieaastase kehtivusajaga, varem väljastati neid kolmeaastase kehtivusajaga. Kuna uus isikutunnistus nõuab ka suuremat turvalisust, on Elisa lubanud võtta kasutusele selles osas täiustatud SIM-kaardid, kuid nende tarne on pikalt viibinud, tekitades tarbijates palju pahameelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles