Tuhandete dollarite teenimine Austraalias on küsimärgi all

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austraalias hakatakse iga dollari pealt maksma 32,5 protsenti tulumaksu.
Austraalias hakatakse iga dollari pealt maksma 32,5 protsenti tulumaksu. Foto: Stephen Gibson

2016. aasta suvest ei ole võimalik Austraalias hooajatöödega tuhandeid dollareid teenida, sest riik hakkab töötegijatelt kaks korda rohkem tulumaksu küsima.

«Austraalia valitsus loodab selle muudatusega järgneva nelja aasta jooksul täiendada oma eelarvet 540 miljoni dollariga, ehk siis 358,92 miljoni euroga» selgitab maksutõusu põhjust Student Touri arendusjuht Harry Liimal. Ta lisas, et kui varem oli 18 200 AUD (12 100,26 eurot) tulumaksuvaba, siis nüüd hakatakse iga dollari pealt maksta 32,5 protsenti tulumaksu.

Ettevõtetele tekitab säärane maksutõus meelehärmi, sest selline muudatus tehti nendega konsulteerimata ja mõju hindamata. «Kuna seljakotireisijad moodustavad suure osa tööjõust saagikoristusel, siis on nende mure mõistetav,» sõnas Liimal.

Ta selgitas, et palga maksmise võimalus on regiooniti ja farmiti erinev ning maksutõus võib ennekõike väiksematele ja finantsiliselt mitte nii võimekatele farmidele probleeme tekitada, kuna eeldab palkade tõstmist.

Kuidas maksutõus töötaja palka mõjutab? Lihtsustatult on nõnda, et kui Maarja teenis enne farmis töötades 5000 AUD (3323,36 eurot) ja sellest võttis tööandja 16 protsenti ehk 800 AUD (531,74 eurot) tulumaksu, siis Maarja sai selle summa hiljem tagasi taotleda, kui ta teenis aasta jooksul alla 18 200 AUD (12 100,26 eurot).

Uue maksutõusu kohaselt oleks nõnda, et kui Maarja teenib farmis töötades 5000 AUD (3323,36 eurot), siis tööandja on uue seaduse kohaselt kohustatud maha arvestama 32,5 protsenti ehk 1625 AUD (1080,09 eurot). Seega, Maarja ei saa summat tagasi taotleda, kuna maksuvaba miinimumi enam ei kehti.

Lisaks eestlastele on Austraalia olnud ka lemmiksihtkohaks Inglismaa, Saksamaa ning Prantsusmaa noorte seas. Neist paljude eesmärk ei ole ainult raha koguda, vaid pigem maailma avastada ja silmaringi avardada.  «Sellisel juhul maksumuudatused nende eesmärkide saavutamist niivõrd ei pidurda ja olulist Austraaliasse reisimise langust maksutõus ei põhjusta,» ütles arendusjuht Liimal.

Kui eesmärk on ainult raha teenida, siis Liimali soovitusel on mõtet kolida Norra või Taani, sest sinna kohaleminek on palju odavam.

Sel aastal on eestlastele väljastatud 1063 Austraalia viisat, mida on 26,2 protsenti vähem kui eelmisel perioodil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles