Tahvelarvuti ost Elisast tõi kaasa soovimatud sekeldused

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elisa kauplus Ülemiste ostukeskuses.
Elisa kauplus Ülemiste ostukeskuses. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Aasta aega tagasi Elisast tahvelarvuti ostnu sattus pärast selle remonti saatmist soovimatutesse sekeldustesse.

«Probleem oli selles, et ma ostsin ligi aasta tagasi Elisast tahvelarvuti ja siis läks see katki,»  räägib Võrumaal elav pikamaa autojuht Argo Jõgi (22), viidates möödunud aasta juulikuus mobiilioperaatori juurest ostetud Asus tahvelarvutile, mis selle aasta kevadel remonti vajas.

Nädal aega hiljem pärast seadme remonti viimist sai ta enda väitel aga Elisast telefonikõne, kus talle öeldi, et peab remondi summas 86 eurot ise kinni maksma. «Ma ütlesin, et ma ei ole nõus seda kinni maksma – alati, kui midagi katki läheb, siis leitakse mingi vabandus, et kas kukkus maha, või midagi muud,» nentis noormees pahaselt ja lubas tarbijakaitsesse pöörduda.

Elisa ostis tahvelarvuti tagasi

Seepeale sai ta Elisast vastuseks, et seda tahvelarvutit ei olegi võimalik parandada, mistõttu ostab ettevõte selle talt tagasi. «Ja siis ma ütlesin, et oot-oot – kui ma oleksin nõus olnud selle kinni maksma, kuidas siis oleks olnud?» oli Jõgi üllatunud. Talle vastati, et varasema teate näol oli tegemist töötajate eksitusega.

«Okei, täitsin avaldused ära ja panin allkirja, et sellega on kaasas ka SIM-kaart,» rääkis Jõgi tahvelarvuti tagastamisest Elisale. See juhtus maikuus. Kuna aga SIM-kaart läks koos seadmega mobiilioperaatori kätte ja mehel ei olnud oma tööst tingitult võimalik esindusse lepingut lõpetama minna – samuti ei ole tema sõnul ka iseteeninduse kaudu võimalik lepingut lõpetada –, siis praeguseks on ta saanud ka arved viimase kahe kuu teenuse kasutamise eest, kuigi see ei olnud talle enam kättesaadav.

Kui ta uuris, mis ta siis tegema peaks, kui lepingu lõpetamiseks esindusse minna ei saa, siis soovitati tal SIM-kaart kinni panna. «See aga maksab – miks ma pean maksma selle eest, kui nad tegelikkuses teavad, et nad ise võtsid selle mult ära?» küsib Jõgi. Summa ei olevat tema sõnul iseenesest suur – kuskil 12 eurot kahe kuu peale kokku. «Mul ei oleks kahju seda kinni maksta, aga miks ma pean ise minema esindusse ütlema, et kuulge, andke mulle tagasi see kaart – nemad peaks ju ütlema, et mis sellest saab,» sõnas ta.

Elisa suhtekorraldusspetsialist Marit Liik kinnitab, et noormees ostis möödunud suvel mainitud seadme ning tõi selle 9. mail hooldusse. «Hooldustöö käigus testiti tarbija seadet ning tuvastati tema poolt kirjeldatud viga,» sõnas Liik. Veakirjelduses oli kirjas, et seade jookseb kokku, samuti prooviti tehaseseadete taastamist, misjärel see mõnda aega töötas.

Remondi käigus telliti seadmele varuosad, ekraani moodul ning puuteplaat. «Samuti tehti taotlus tootjale – Asusele – seadme praagiks tunnistamiseks,» lisas Elisa suhtekorraldusspetsialist. Tema sõnul ei vasta väide, justkui oleks remont olnud tasuline, tõele. «Elisa ja hoolduskeskuse programmist, mille kaudu on tarbijal endal ka võimalik jälgida hooldustöö kulgu, ei leidu ühtki märget tasulise töö kohta,» märkis Liik.

Lepingu lõpetamine võimalik ka digitaalselt

Kuna Asus rahuldas Elisa avalduse toote praagiks tunnistamise osas, siis anti kliendile valikuvõimalus seadme asendamise ja rahalise tagastuse vahel. «Tarbija soovis seadme eest raha ning Elisa on tarbijale vastava ülekande teostanud,» ütles Liik.

Mis puudutab Elisaga sõlmitud lepingu lõpetamist, siis on tema sõnul noormehel sõlmitud leping MiNT teenuspaketi kasutamiseks, mis on tänase hetkeni avatud. Tegemist on kuutasulise teenuspaketiga ning kuutasu kuulub tasumisele olenemata, kas ja mis ulatuses on tarbija otsustanud teenust tarbida. Kui ei Elisa kliendil ega tema volitatud esindajal ei ole võimalik ise esindusse tulla, siis aktsepteerib mobiilioperaator lepingu lõpetamiseks ka digiallkirjastatud avaldust.

«Antud juhul ei ole tarbija esitanud Elisale ühtegi nõuet, kus avaldaks soovi teenuspaketi kuutasude hüvitamise osas,» märkis Liik, lisades, et kindlasti oleks võimalik selles osas kompromissile jõuda, kui sellekohane soov tuleb. «Ootaksime meeleldi kliendi otsekontakti meiega, et saaksime juba ühiselt läbi käia vastavad soovid,» sõnas Elisa suhtekorraldusspetsialist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles