Firma peab tagastama telefoniostjale ligi 500 eurot

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne. Pildil Sony Xperia Z1 Compact.
Foto on illustratiivne. Pildil Sony Xperia Z1 Compact. Foto: SCANPIX

Ettevõte iLike peab maksma tarbijale tagasi 499 eurot, sest telefoni Sony C6602 Xperia ostnud inimene teadis ostuhetkel, et uut telefoni saab kasutada 4G süsteemis, kuigi tegelikult ei saa. 

Sellist infot jagas kaupleja oma kodulehel, kirjutatakse tarbijakaebuste komisjoni otsuses. Kui tarbija muutis oma senist teenuste paketti 4G alustamiseks, ei hakanud 4G telefonis tööle ning ostja viis telefoni MTTC garantiiremonti. Telefoni  kättesaamisel  teatati talle,  et  sellel  telefonil   ei olegi  4G  võimekust,  see olevat Aasia  regioonile  mõeldud  seade. Samuti teatati, et MTTC juures ei kehti garantii.

Selle peale esitas tarbija kauplejale lepingust  taganemise  avalduse, kuid kaupleja  keeldus  avalduse  rahuldamisest. Nii pöördus telefoni ostnud inimene tarbijakaitseameti  poole,  kus  ei  õnnestunud  pooli  lepitada.

Tarbija  selgitas komisjoni otsuses, et telefoni  tootja  Sony  Warranty  Claims  Management  System:  Ver.  3.0 andmetel  müüdi  see telefon  Araabia  Ühendemiraatidesse  ning  see telefon  ei  ole  mõeldud  Euroopa  turule.  Enda sõnul oleks ta telefoni ostmisest loobunud, kui oleks teadnud, et telefonil puudub 4G.

Komisjon  uuris  asjas olevaid  materjale,  kuulas  tarbija  selgitusi  ja leidis,  et tarbija kaebus  kuulub osaliselt  rahuldamisele. Tuvastati,  et tarbija ostetud  telefonil  ei olnud  müügieelselt  lubatud  omadusi,  tarbija  ei saanud  seda kasutada  4G  süsteemis.  Kaupleja  ei  avaldanud  tarbijale  ostueelselt  tõest  teavet. Komisjoni hinnangul on tegemist olulise  lepingutingimuse  rikkumisega ning tarbija  lepingust  taganemise  nõue  on põhjendatud.  

Lepingust  taganemisel  peavad  müügilepingu  pooled võlaõigusseaduse kohaselt vastastikku tagastama  üleantu,  seega  peab  tarbija  tagastama  kauplejale  telefoni  ja kaupleja  peab tarbija tagastama  hinna  499 eurot.

Kui  vaidlevad  pooled  komisjoni  otsusega  ei  nõustu,  on  neil  õigus  pöörduda  sama vaidluse  läbivaatamiseks  maakohtusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles