Kilosest kartulikotist kõlbas söögiks üksnes kolm kartulit

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Söögikõlbulikke kartuleid oli kiloses kartulikotis kõigest kolm - ülejäänud olid rohelised ja plekilised.
Söögikõlbulikke kartuleid oli kiloses kartulikotis kõigest kolm - ülejäänud olid rohelised ja plekilised. Foto: Lugeja foto

Eelmisel nädalal Tallinna Rimist kilose koti Sagro kartuleid ostnu sai kodus süüa tegema asudes pettumuse osaliseks – reaalselt söögiks kõlbas üksnes kolm kartulit.

«Kilosest Sagro kartulipakist kolm söödavat kartulit – kas see on normaalne?» küsis Postimehe tarbijatoimetuse poole pöördunud lugeja, kes ostis 7. juulil Tallinnas Norde Centrumi Rimist kilose koti Sagro kartuleid ja avas need kohe koju jõudes, kuna oli vaja süüa tegema asuda. Vastu vaatasid aga valdavalt rohelised ja plekilised kartulid.

«Maksid ilmselt euro ringis – ei oska täpset hinda öelda –, aga kindlasti rohkem, kui tavaline lahtine kartul,» sõnas ta kartuli hinna osas. Selgitavalt lisas, et eelistab alati läbipaistvasse kilekotti pakendatud kartuleid, kuna siis on näha, millise kvaliteediga kartulid on. «Kuna nendel on tume kile, siis ei näe ka, mis sees on,» nentis ta Sagro kartulite pakendile viidates.

Samas märkis tallinlanna, et tegelikult ei olnud see esimene kord, kus mingi osa kartulitest ära visata tuli. «Igakord võib osa kohe prügikasti visata ja parem ikka lahtiseid osta – samas tahaks ikka Eesti kartuleid, mitte kuskilt mujalt,» kostis ta.

Sagro müügijuhi Aivar Suppi sõnul muutub kartul roheliseks valguse mõjul. Samas ei usu ta, et kartul oleks nende laos söögikõlbmatuks muutunud, kuna seda hoiustatakse pimedates ruumides ja müüakse toonitud värvi pakendites. «Kuna oleme varajast kartulit müünud alles mõni nädal, siis on meie poolt pakitud kartul olnud värske ja korralik, sest laojääki pikalt seisnud kartuliga ei ole olnud,» lisas ta.

Suppi sõnul on kõige tõenäolisem, et kartul muutus roheliseks ja sellega seoses ka tarbimiskõlbmatuks kaupluse valgustuse käes pikalt seistes. «Varajane kartul on valguse mõjule eriti tundlik ja müügiperiood seetõttu üsna lühike, piirdudes soodsates oludes vähema kui nädalaga,» märkis Sagro müügijuht.

Kartuli tundlikkust liigse valguse suhtes kinnitas ka Rimi pressiesindaja Katrin Bats. Küll aga liigub tema sõnul varajane Sagro kartul kaupluses väga kiiresti. «Uued kogused jõuavad kauplustesse lausa igapäevaselt,» ütles ta.

Nii kartulitootja kui supermarketi esindajad paluvad pettuma pidanud tarbijalt vabandust ja Rimi esindaja sõnul on supermarket nõus tarbijale ostu hüvitama. «Palume kliendil selleks kas kaupluse või Rimi kliendikeskusega ühendust võtta,» lausus Katrin Bats.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles