Katse: milline on parim presskannukohv

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kohvimeister Ain Kaljumäe läbiviidud pimetestil prooviti nelja erinevat Eestis müüdavat kohvi, et leida parim presskannukohv.

Eile keskpäeval võrreldi vanalinna baaris Sazerac populaarsemaid presskannukohvi sorte. Neli erinevat tassi valmistati ja serveeriti kõigi silme all. 

Pimetestil prooviti, kuidas maitsevad täpselt ühesugusel viisil presskannuga valmistatud Paulig President, Luxus, Jacobs Krönung ning Eesti ettevõtte 7 Kohvipoissi uus kohvisort Café Flamenco. Testimise viis läbi ja kohvi valmistamisest rääkis kohvimeister Ain Kaljumäe.

Ajakirjanikel ja blogijatel paluti kohve aroomi ja maitse järgi viie palli skaalal hinnata, mille tulemusena reastati parimate omadustega presskannukohvid (osales 14 inimest):

1. koht 7 Kohvipoissi Café Flamenco 58 punkti;

Testijate hinnangud aroomile: mõnus-meeldiv, tugevam, tuntav, veidi hapukas, värske-mahe, täidlane, kange, intensiivne (2 korda), marjane (2 korda), erksalt pehme, enim täidlust.

Testijate hinnangud maitsele: rikkalik, kerge, enim tasakaalus, kange-tugev, sügavamalt mõru, tummine, mahe, pisut hapu (2 korda), veidi mõrkjas (2 korda), intensiivne, parem, täpselt see, mis vaja.

2. koht Pauling President 46 punkti;

Testijate hinnangud aroomile: tuntav (2 korda), meeldiv (2 korda), mõnus, pähkline (2 korda), hea (2 korda), hapukas, mahe (2 korda), vähene, kerge, mahedam, magus, magusa noodiga.

Testijate hinnangud maitsele: hapu, hapukas (2 korda), mõrkjas-hapukas, mõru-hapu (2 korda), liiga mõru, mõnus, kange, intensiivne, vesisem, mahedam, mahe, kangem, magus-marjane, pähkline, tasakaalus, täiuslik.

3. koht Jacobs Krönung 41 punkti;

Testijate hinnangud aroomile: väga hea, tuntav, tugev-täidlane. kerge (2 korda), nõrk, päris tore aroom, meeldiva lõhnaga, mõnus, puudub kutsuv lõhn, hapu, hapukas, vähene, mahe.

Testijate hinnangud maitsele: hapu, hapukas, happeline (4 korda), mõru-täidlane, mõrkja-hapukas, mõrkjas, keskmiselt mõru, tasakaalustatud, minu maitsele, üsna kange, kange-mõru, vesine (2 korda), kibe (2 korda).

4. koht Luxus 39 punkti.

Testijate hinnangud aroomile: hapukas, tugev, hõrk, pähkline (2 korda), mahe, mahedam, lõhna napib, nõrk (4 korda), viljakohvi aroomiga, väga mõru.

Testijate hinnangud maitsele: hapukas (4 korda), hapu-kange, hapu-mõru (3 korda), mõru, mõrkjas, vähem happelisem ja kergem, pähkline-hapukas, kangem, vesine-lahja.

Jaemüügist enim ostetud kolme viimast sorti iseloomustati valdavalt sõnadega hapu ja mõrkjas, samas esikoha noppinud Flamencot kirjeldati pehme ja täidlasena. Barista Ain Kaljumäe, kes ühegi sordi maaletoomisega seotud ei ole, põhjendas erinevust sellega, et enamasti juuakse levinud kohvisorte piimaga, mis neutraliseerib maitse ja aroomi pea täielikult ning erinevused ei tule välja. Tema iseloomustas võidusorti kui «heas mõttes põlenud maitsega».

Kaljumäe sõnul oleneb palju ka vee kvaliteedist: «Kui Pauligit Eestisse tooma hakati, kurtsid paljud kibedust ja mõrkjat maitset. Selgus, et Soome aluspõhjakivim graniit muudab vee palju pehmemaks kui lubjakivipinnas Eestis, mistõttu muutis Paulig Eestisse eksporditava kohvioa röstimisastet.»

Lisaks karedusele mõjutab kohvi maitset olulisel määral ka vee temperatuur. Tihti valatakse presskannukohvile keev vesi otse peale, mida barista aga ei soovita. «Veel tuleks lasta kannus üks minut jahtuda, presskanukohvi on kõige parem valmistada veega, mille temperatuur on 85-95 kraadi.» ütles Kaljumäe, «seejärel peaks kohv kannus neli kuni kuus minutit tõmbama.» Mis puutub kohvi segamisse, siis maitset see ei muuda: segatud kohvi on vaid lihtsam alla pressida.

Kohvi testimisel ehk  cupping’ul kehtivad üsna sarnased reeglid ja võtted veini degusteerimisega: serveerija peab olema erapooletu professionaal, valmis kohvi loksutatakse tassis, nuusutatakse, luristatakse ning seejärel maitstakse. Barista sõnul kirjeldavad maailma tippkohvitegijad maitseid enamasti  kas täidlastena või vesistena, konsistentsi puhul räägitakse kohvi «kehast».

Viimasel ajal on väga levinud kohvikapslite ja -patjadega masinad. Viimase puhul levib kuulujutt paberi kõrvalmaitsest, mille Kaljumäe kindlalt ümber lükkas: «Kui kohv on kvaliteetne ja värske, ei saa mingist paberimaitsest juttu olla. Tehnoloogia on tänapäeval nii arenenud, et kõrvalmaitsed on kapslite ja padjakeste puhul täiesti olematud.» Ta lisas, et kahe vahel valides võiks eelistada padjakesi, kuna need on loodussõbralikumast materjalist.

Kõik neli testitud kohvisorti olid täielikult või valdavalt Arabica kohvisegud, maitseerinevusi põhjustab erinev röstiaste. Kuna kohvi röstimisel tekib ka süsihappegaas, mis enne pakendamist täielikult hajuda ei jõua, on võidu noppinud Flamenco pakendil ainsana ühesuunaline õhuventiil, mis laseb süsihappegaasil väljuda.

Ürituse korraldas kohvifirma 7 Kohvipoissi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles