Ameeriklanna kiidab taevani Eesti mõisa

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pädaste mõisa moonakamaja.
Pädaste mõisa moonakamaja. Foto: Liis Treimann/Postimees

Ameeriklanna Sarah Khan kirjutas The New York Timesis emotsionaalsest reisist Saaremaale ja Muhule, kuhu teda meelitas Pädaste mõisa piltide nägemine.

Üks peamisi põhjuseid, miks ta tahtis Muhu saart külastada, oli Pädaste mõis. «See on koht, millest loed ajakirjast või internetist ega saa seda hiljem oma peast välja. Peale pikka ja väsitavat tööpäeva võtad Google'i lahti ning vaatad rahustuseks uuesti pilte maalähedastest kõrgete lagedega tubadest  ja vanaaegsetest vannidest,» ütles Sarah.

Mööda Eesti maakohti reisides ning rohelisi niite ja kuppelmaastikku nähes tema ootusärevus kasvas – Sarah’ väitel oli praamiga sõites tõusnud pinge juba haripunkti. Pädaste ei valmistanud talle aga pettumust, vaid võlus oma arhitektuuri ja originaalsusega. «Mööda kruusateed jalutades ning roosakat mõisahoonet nähes teadsin, et olen jõudnud õigesse kohta,» kirjeldas ta.

«Mõisa väljanägemine on aukartustäratav ning erinev kõigest, mida olen varem näinud. See on  austusväärsele ja uhke päritoluga kohale omaselt väärikas ning selle roosakas kuma, geomeetrilised katuseräästad ja uukaknad on täiesti mõistusevastaselt harmoonias,» kirjutas Sarah.

Täismahus reisilugu saab inglise keeles lugeda siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles