Lugeja kiri: maksuamet nõudis hooldekodus olnud emalt lisaraha

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hooldekodu arvele lisandus üllatav nõue maksuametilt.
Hooldekodu arvele lisandus üllatav nõue maksuametilt. Foto: Elmo Riig / Sakala

Oma ema olude sunnil hooldekodusse pannud mees sai üllatusena teada, et ta ema peab poja poolt tema ülalpidamiseks tasutud summalt maksma riigile veel täiendavat tulumaksu. Avaldame lugeja kirja muutmata kujul.

Olin sunnitud oma seniilse 87-aastase ema paigutama hooldekodusse 2001. aasta jaanuaris, sest töö ei võimaldanud libisevat graafikut ning mu enda tervis kippus jukerdama. Ema pension oli siis 1470 krooni (93,95 eurot). Kohamaksumus kuus oli 2590 krooni (165,30). Nelja aasta jooksul kohamaksumus kasvas 3500 kroonini (223,69). Vahe maksin loomulikul kinni oma netopalgast, so millest oli tulumaks maha arvatud. Suur oli mu üllatus, kui maksuametist sain teate, et minu seniilsel emal on aasta jooksul pensionile lisaks olnud täiendav tulu. Selleks osutus minu poolt juurde makstud puuduv hooldetasu. Esimesel aastal oli ema täiendav tulu 13 440 krooni (856,42 eurot), millelt tuli tasuda tulumaks. Loomulikult maksin selle mina. Viimasel, 2004. aastal oli juurdemakstav summa kuus 2000 krooni (127,82 eurot). Kirsiks tordile oli nõue, et pidin notari juures kinnitama emalt saadud volituse, et ta on nõus minult täiendavat igakuist juurdemakset vastu võtma. Niisugune lugu oli.

 Kui ma juristide poole abi saamiseks pöördusin, tehti mulle selgeks, et olukord on täiesti JOKK. Seadus olla niisugune, et kuigi minu palgast, millest maksin ema hooldetasule igakuist lisa, oli tulumaks maha arvatud, tõlgendati juurdemakset ema täiendava tuluna, millelt seniilne vanur pidi tulumaksu maksma. Minule mingit tagasimakset tuludeklaratsiooniga ette polnud nähtud. Asi olnuks teisiti, kui oleksin maksnud kellegi õppemaksu või maksnud tagasi pangalaenu.

 Ma ei ole vaevunud uurima, kas praeguseks on vanurite hooldustasude osas muutnud. Vaevalt, sest meie riik on nii õhukeseks kulunud 10 aasta taguse ajaga võrreldes.

Nii palju siis elu aeg tööd teinud inimese väärika vananemise tagamisest Eesti Vabariigis.

Maksuameti kommentaar

Võib oletada, et poeg maksis emale elatist, mille oma maksustatavast tulust maha arvas ja mis tuli seetõttu lugeda ema tuluks. Kuni 2010. aastani kehtis kord, kus elatist maksustati saaja tuluna ja elatis arvati maksja tulust maha. Alates 2011. aastast elatise maksustamine muutus. Kehtiva tulumaksuseaduse alusel enam saadud elatist ega elatisabi ei maksustata. Palume konkreetsete asjaolude selgitamiseks võtta ühendust maksu- ja tolliametiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles