Suvitajad jäid kummalisel põhjusel ilma perepiletita

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iloni imedemaa on laste seas populaarne.
Iloni imedemaa on laste seas populaarne. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Haapsalu Iloni imedemaa töötaja sõnul keelas uus muuseumiseadus perepileti müümise, kultuuriministeerium lükkab selle väite ümber.

«Perepiletit pole, kuna muuseumiseaduse muutmisega olla see mullu riigi muuseumides ära keelatud,» öeldi lastega Haapsalus puhanud perele.  

«Muuseumiseaduse kohaselt on riigimuuseumidel ja riigi sihtasutustel kohustus kehtestada eraldi hind piletile, mis võimaldab ühise soodsama sissepääsu muuseumisse kuni kahele täiskasvanule koos alaealiste lastega,» selgitas kultuuri ministeeriumi avalike suhete esindaja Kai-Ines Nelson.

Kuni 2014. Aastani kehtinus seaduses see säte puudus ja siis otsustas iga muuseum ise, kas ja kellele ta soodustust teeb. «Tavaline oli see, et piirati laste arvu (nt mitte üle kolme) või nõuti, et kindlasti peaks need kaks täiskasvanut olema ema ja isa,» kinnitas Nelson. Ta toonitas, et uus seadus ei keela perepileteid, vaid vastupidi: laiendab soodustuse saajate ringi. «See on laiem kui nn perepilet, mis on tegelikult kõnekeelne mõiste ning ei ole kunagi olnud seadusega reguleeritud,» lisas ta.

Iloni imedemaa juhataja Liina Valdmanni sõnul  neil perepiletiti ei ole, kuid on pere sooduspääse. «Kui muidu on täispilet kuus eurot, siis pereliige saab selle osta viie euroga,» selgitas ta. Lastele sooduspileteid ei müüda. «Meil on tegevuskeskus, siis on tegu programmipiletiga, galeriid saavad kuni kaheksa-aastased külastada tasuta,» põhejndas Valdmann lastepileti puudumist.

Kultuuriministeeriumi esindaja sõnul ei eksi Iloni imedemaa  seaduse vastu, kuigi perepiletit neil ei ole. Ei, nad ei eksi seaduse vastu.

«Seaduse mõte on lihtsalt see, et koos tulles oleks soodsam. Kui palju soodsam, kuidas seda arvutada ja kas anda üks ühine või mitu üksikut piletit, ei ole ette kirjutatud,» rääkis Nelson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles