Graafik: Eesti üksikvanemal on praktiliselt võimatu vaesusest välja rabeleda

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ametiühingud ihkavad järsku miinimumpalga tõusu.
Ametiühingud ihkavad järsku miinimumpalga tõusu. Foto: SCANPIX

Selleaastase OECD tööhõive aruandest tuleb muuhulgas välja, et ainult ühes riigis tuleb nädalas rohkem tööd rügada kui Eestis, et kahte last kasvatav üksikvanem saaks üldse miinimumpalgaga vaesusest välja murda.

OECD tööhõive aruanne toob välja, et üldiselt seostatakse kõrgemaid miinimumpalkasid madalamate palgalõhedega riigis. Kui aga nende omavahelisi seoseid pikemaajaliselt analüüsida, tuleb välja, et miinimumpalga tasakaalustavat mõju võivad vähendada tööjõu liikuvus ja muutused palgatasemetes.

Seetõttu tõstatub tööhõivealastes aruteludes sageli ka küsimus, kas miinimumpalga tõstmine reaalselt vähendab vaesust, kuna seejuures tuleks arvestada ka leibkonna suurust, kas ja mitu pereliiget töötab ja mitu last peres on. Ka võib olla miinimumpalga tase liiga madal selleks, et üldse mingilgi viisil mõjutada vaesusest välja murdmist.

Olenevalt riigist, võib OECD aruande hinnangul miinimumpalga tõstmise mõju olla vaesusriskis olevatele üksikvanematega perekondadele väga erinev nagu ka töötundide arv, millega näiteks kahe lapsega üksikvanem peaks miinimumpalka saades vaesusest välja murdma.

Kui näiteks Iirimaal ja Jaapanis tähendab miinimumpalga tõstmine seda, et 10 protsenti sellest muudatusest kasusaajaid on üksikvanematega perekonnad, siis näiteks Luksemburgis saab üksikvanem teiste soodustuste ja toetuste tõttu miinimumpalga taseme tõstmisest pigem kahju.

Muuhulgas toob aruanne välja, et osade riikide miinimumpalga tase on aga nii madal, et isegi ületundide tegemine ei aita kahe lapsega üksikvanematel vaesusest välja rabeleda.

Kui Austraalias ja Suurbritannias piisab juba poolekohaga miinimumpalgaga töötamisest – ja Jaapanis on isegi töötuskindlustusmaksed nii suured, et ka töötu üksikvanem elab ülevalpool vaesuspiiri –, siis enamus aruandes analüüsitud riikide miinimumpalga tase on niivõrd madal, et vaesusest välja rabeleda on kahe lapsega üksikvanemal üpris raske.

OECD aruande kohaselt on aga see madala miinimumpalga ja nõrga riiklike soodustuste süsteemi tõttu üpris võimatu Tšehhis, Eestis, Tšiilis, Kreekas ja Hispaanias, kuna vaesusest välja murdmine võrduks nendes riikides muuhulgas ka ebarealistliku töötundide arvuga nädalas.

Vaata lähemalt ka illustreerivat graafikut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles