Lugeja küsib: kas pakendeid ei peagi enne konteinerisse viimist puhtaks pesema?

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iseenesest võib ka sellise pakendi ilma puhtaks pesemata prügi hulka visata, kuigi hügeenilises mõttes ei pruugi see just kõige targem tegu olla.
Iseenesest võib ka sellise pakendi ilma puhtaks pesemata prügi hulka visata, kuigi hügeenilises mõttes ei pruugi see just kõige targem tegu olla. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht /Scanpix

«Aivo Kangus Pakendiringlusest rääkis raadios, et toidupakendeid pole vaja enne pakendikonteinerisse viimist kodus pesta, sest need tehakse nagunii pulbriks ja pesemine on mõttetu. Kas see tähendab, et tegelikult ei peagi pakendeid enne pakendikonteinerisse viskamist ära pesema?» uurib lugeja.

Vastab keskkonnaministeeriumi jäätmeosakonna peaspetsialist Marika Siht.

Otseselt pakendite puhtaks pesemist ei ole pakendiseadus kunagi nõudnud. Üldine põhimõte on, et pakend peab olema tootest tühjendatud. Näiteks kui süüa karbist salatit või topsist jogurtit ja see tühjaks saab, siis ei pea seda puhtaks pesema.

Täiesti puhtaks pesemine on pigem kodune hügieeniküsimus, sest toidujääkidega pakendid võivad hakata ebameeldivalt lõhnama, kuid pakendite taaskasutamise seisukohast ei ole seda vaja teha. Samuti kulutab pakendite pesemine tarbetult vett ja nõudepesuvahendit vms.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles