Praamisaba küündinuks 25 kilomeetrini

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praam.
Praam. Foto: Küllike Rooväli

Pühapäeval sõitis Kuivastust Virtsu 2760 sõidukit, millest kokku saanuks maanteele moodustada 25 kilomeetri pikkuse mõttelise joone.

Eelmisel nädalal reisis Kuivastu-Virtsu liinil 4400 inimest ning 1400 sõidukit rohkem kui eelnevatel juulikuu nädalatel, teatas Väinamere Liinid. Kokku sõitis liinil möödunud nädal 23 921 sõidukit ja 65 496 reisijat. 

Väinamere Liinide sõnul näitab aastatepikkune kogemus, et just juulikuus on igal aastal nõnda, et mõnel nädalavahetusel tekib ootejärjekord ja mõnel mitte. Järjekorra tekkimine sõltub väga palju Saaremaa suviste sündmuste kokkulangevusest ja mastaapidest. Reeglina suudavad kolm laeva ühes tunnis üle viia umbes 1,2 kilomeetrit üldjärjekorda ja koos broneeringutega umbes kaks kilomeetrit sõidukeid.

Tänavuses reisijaterohkes juulikuus on olnud kaks nädalavahetust, kus pühapäeval pikemaid ooteaegu polnud ja kaks nädalavahetust, kus ooteaeg oli tippajal keskmiselt kolm tundi. Operaator suudab Kuivastu-Virtsu liinil ühes päevas ühel suunal vedada üle ilma järjekordadeta kuni 2600 sõidukit. Nii oli see juuli esimesel ja kolmandal nädalavahetusel, kui pühapäevasel päeval reisis Kuivastust vastavalt 2450 ja 2393 sõidukit.

Juuli teisel ja neljandal nädalavahetusel, kui saartel toimus rahvarohkeid sündmusi enam, sõidutati pühapäeval Kuivastust mandrile vastavalt 2903 ja 2765 sõidukit. Võrdlusena – tavalisel päeval sõidab ühel suunal 1300-1500 sõidukit, seega langeb nädalavahetuse tippsuunale pea kahekordne koormuse kasv. Seega soovitab operaator valida puhkuste perioodil sõitmiseks madalama nõudlusega kellaajad.

Võrreldes viie aasta taguse ajaga on liinil juulikuus reisijate arv kasvanud 20 protsenti. 2009 juulis sõitis Kuivastu-Virtsu liinil 76 062 sõidukit, 2014. aastal oli see 90 346. Käesolev juuli peaks tulema võrdväärne eelmise aastaga, sest kolme nädala jooksul on juba teenindatud 848 sõidukit ja 433 reisijat rohkem võrrelduna mulluse sama ajavahemikuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles