Luksautoga Kesk-Aasia vaeses riigis

Egert Rünne
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mitmevärvilised mäed: 
võimas maastik teel Dušanbest Khujandi.
Mitmevärvilised mäed: võimas maastik teel Dušanbest Khujandi. Foto: Egert Rünne

Tadžikistanis, kus enamik rahvast on moslemiusku, on islam kummalisel kombel muudetud peaaegu nähtamatuks.

Lumivalge seitsme aasta vanune Lexus, mis maksab uuena 60 000 eurot. Justkui saatuse iroonia: sõidan Lexusega esimest korda maailma ühes vaesemas riigis Tadžikistanis. Pealinnas Dušanbes on Lexuseid palju, enamik neist on Venemaalt või Lääne-Euroopast varastatud ning poole hinnaga kohalikele maha müüdud. Märkusena pean ütlema, et ei tellinud oma Lexust ise, vaid külalislahked võõrustajad olid selle mulle saatnud.

Üheksakümmend protsenti tadžikkidest on moslemiusku, aga linnapildis seda näha ei ole ning see on üllatav. Riigis, mis piirneb Afganistaniga, kujutad ette äärmuslikku konservatiivsust. Aga siin võid välibaaris tellida söögi kõrvale õlle ja muid alkohoolseid jooke; tellida võivad ka naised. Kui küsida autojuhilt, kas teil mošeesid polegi, vastab ta, et on ja viitab käega ühele. Neid lihtsalt ei demonstreerita avalikult ning palja silmaga neid tänavapildis eriti märgata pole: nende ees käib igapäevane turukauplemine, nagu iga teise maja ees. Islamiriike külastanud inimesed tunnevad ära mošeedest palvetama kutsuva heli – aga ka seda heli Tadžikistanis ei kosta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles