Välismaise juhiloaga tekkis Eestis probleem

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhiluba.
Juhiluba. Foto: Toomas Huik / Postimees

Õiguskantsleri käest otsis abi inimene, kelle teises euroliidu liikmesriigis väljastatud juhiluba ei kantud Eesti liiklusregistrisse.

«Pöörduja leidis, et maanteeamet on toimingust keeldudes seadust valesti rakendanud,» kirjutas õiguskantsler Ülle Madise sotsiaalmeedias.

Madise sõnul kehtivad  liiklusseaduse järgi teistes ELi riikides väljastatud juhiload ka Eestis, aga seaduse järgi neid Eesti liiklusregistrisse üldkorras tõepoolest ei kanta. Järelikult ei ole maanteeamet pöörduja õigusi rikkunud.

Eesti liiklusregistri juhilubade andmebaasis peetakse arvestust üksnes Eestis väljaantud lubade üle. Selline on olnud riigikogu valik. Teiste riikidega vahetatakse juhilubade kohta käivat infot vaid erandjuhtudel.

Kui Eesti kodanikule on väljastatud mõne teise Euroopa Liidu riigi juhiluba, siis peab ta seda kaasas kandma nii Eestis kui ka välismaa teedel sõites. Tänu maanteeameti liiklusregistrile ei ole Eesti juhiloa kaasaskandmine Eesti piires kohustuslik, kui esitada on mõni muu isikut tõendav dokument. Politsei kontrollib juhtimisõiguse olemasolu liiklusregistrist ise. Sattudes mõnda teise riiki, näiteks Soome, peab juhiluba kohe käepärast olema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles