Rasvakriitidest leiti tervisele ohtlikku ainet

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rasvakriidid.
Rasvakriidid. Foto: SCANPIX

Üks toode, mis võiks lapsevanemate arvates olla valmistatud kõrgeid standardeid arvestades, peaks olema lapse mänguasi. Mitmed USAs tehtud uuringud on aga näidanud, et rasvakriidid võivad  muuhulgas sisaldada asbesti.

Mainekad kaubamärgid nagu Fischer Price ja Mattel pühendavad suurel hulgal ressursse selleks, et tagada toodete vastavus ohutusstandarditele, vahendab Kidspot. Siiski selgub, et riikidest, kus sellised reeglid pole nii ranged, võivad tootevalikusse tulla näiteks odavad rasvakriidid, mille sisaldusest võib leida surmavat saasteainet asbesti.

Selliste brändide seas on Amscan kriidid, Disney Mickey Mouse Clubhouse ja Saban’s Power Rangers Super Megaforce kriidid Greenbrier International Inc firmalt, Nickelodeon Teenage Mutant Ninja Turtle kriidid Mll Inc’ilt, must sõrmejälgede pulber Toys R Us Eduscience Delux Forensics Lab komplektis ning valge sõlmejälgede pulber Buy-Rite Inside Intelligence Secret Spy komplektis.

Asbest on eelkõige ohtlik õhus lenduva tolmuna. Ükski katse pole näidanud, et kriitides leiduv tahkes olekus asbest kujutaks aga lastele ohtu. Siiski ei tee kriitide ohtlikkuse oletus kuigi palju rõõmu lapsevanematele, kes teavad, et lastele meeldib lisaks nendega joonistamisele neid ka närida.

Kuidas teha kindlaks, et lapse rasvakriidid on talle ohutud? Tootevalikus on ka mitmeid naturaalsetest koostisosadest kriite, näiteks Veggie Baby kriidid, mis saavad oma värvuse peedist, spinatist ja kurkumist ning Honeystix kriidid, mis on valmistatud mesilasvahast ja muudest ohututest pigmentidest. Ka Crayola bränd, mis on Eesti ostjale ehk kõige tuttavam, on tunnistatud ohutuks.

Enne tundmatute kaubamärkide ja odavapoolsete mänguasjade ostmist tasuks mõelda, kas need on ohutu ja kvaliteetne. Tihti on sellised mänguasjad võõrriigist sisse toodud ning vähemate regulatsioonidega koostisosade suhtes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles