Ikea töötajaid süüdistatakse lapse diskrimineerimises

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ikea pood.
Ikea pood. Foto: SCANPIX

Lapsevanem käis koos autistliku pojaga Ikea Dortmundis asuvas poes ning soovis teda saata laste mänguväljakule, ent poekett keeldus. Nüüd süüdistab ema neid diskrimineerimises.

Bianca Amanzada soovis Dortmundis Ikea poodi külastades saata oma poja Alyschah-Pauli poeketi  mängunurka nimega Småland, vahendab The Local. Kui ta mainis sealsetele järelvalvajatele, et viieaastane laps on autistlik, keeldusid nad poega teiste laste juurde laskmast, põhjendades, et selle haigusega lapsed on vägivaldsed ning kujutavad teistele lastele ohtu. Amanzada pöördus poe juhataja poole, kuid ka tema oli sama meelt.

Naine pakkus veel varianti, et tema 19-aastane tütar võib pojaga koos mängunurga juurde jääda ning tal silma peal hoida, ent ka seda töötajad ei aktsepteerinud. Amanzada sõnul ütles üks töötaja talle, et lapsed võib poodlemise ajaks alati autosse jätta.

«See on uskumatult ebaviisakas ning ühtlasi diskrimineeriv,» ütles Amanzanda. Ta lisas, et poja autism pole varem kunagi probleemiks osutunud.

Saksamaa Ikea esindaja väitel ei soovitanud personal lapse autosse jätmist. Ta lisas ka, et kogu personal on välja õpetatud esmaabi andma, kuid töötajad otsustavad siiski individuaalselt, kas lapsel oleks mängunurgas turvaline.

«Proua Amanzada ütles töötajatele, et tema poeg võib minna agressiivseks,» öeldi hiljem Ikeast. Täpsustati ka, et naise 19-aastase tütre lubamine mängunurka oleks olnud nende turvalisuse nõuete vastane.

Ikea vabandas intsidendi eest, mis võis peres tekitada ebameeldivust, kuid lisas, et laste turvalisus on Smålandi personali jaoks esikohal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles