Naistele eraldi parkimiskohtade määramist peeti alandavaks

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parkla.
Parkla. Foto: SCANPIX

Spetsiaalselt naistele määratud parkimiskohad võivad tekitada neis vastakaid arvamusi, mõne arvates süvendab see arusaama, et naised on kehvemad juhid kui mehed.

Frankfurdi lennujaam on üks paljudest kohtadest Saksamaal, kus pakutakse naistele avaramaid ja kenamaid parklakohti, vahendab The Local.

«Kas soovid parkida kohale, mis on suurem, ilusam ja lennujaamale lähemal? Broneeri endale parkimiskoht, mis on mõeldud spetsiaalselt naistele,» seisab Frankfurdi lennujaama koduleheküljel. Sellised parkimiskohad on värvkodeeritud ning kergesti leitavad.

«See on väga alandav, et naiste parkimiskohti niimoodi esile tuuakse. See tugevdab stereotüüpi, et naised on halvemad parkijad kui mehed,» ütles Wheels for Women ajakirja toimetaja Geraldine Herbert.

Seksistlike parkimiskohtade loomise asemel peaks Herberti arvates kohti üldiselt suuremaks tegema, sest nii mõnedki neist on moodsate autode jaoks liiga väiksed.

Saksamaa autojuhtide assotsiatsioon toetab Herberi arvamust, et parkimiskohad peaksid olema mõlemale soole turvalised ja mugavad.

«Meie arvates võiks parklates olla iga koht kui «naiste parkimiskoht». See tähendab, et iga koht peaks olema hästi valgustatud vältimaks pimedaid nurgataguseid. Lisaks võiks olla turvalisuse huvides ka videovalve ja hädaabikõnede süsteem,» ütles liidu esindaja.

Spetsiaalselt naistele loodud parkimiskohtade idee pärineb juba 90ndatest, siis rõhutati seda pigem turvalisuse kui mugavuse eesmärgil. Siis oli naiste parkimiskohtade loomise ajendiks seksuaalse väärkohtlemise oht, mida naised tundsid maa-alustes parklates. Seega oli kohtade esiletoomine selle riski vähendamise huvides. Naiste parkimiskohad tehti parkla väljapääsu vahetusse lähedusesse, need olid hästi valgustatud ning videokaamerate jälgimise all.

Tänapäeval vahelduvad naiste parkimise regulatsioonid Saksamaa liidumaadest olenevalt. Näiteks Brandenburgis peab olema 30 protsenti kohtadest määratud naistele, Hesses aga vaid viis protsenti.

Sellegipoolest pole aga naistel kohustuslik neile määratud parkimiskohti kasutada, lisaks pole ka mingisugust seadust, mis keelaks meestelgi nendele kohtadele parkida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles