Alkoholi tarbinud mopeedijuht võib kaotada kõik juhtimisõigused

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Purjus mopeedijuht võib kaotada kõik juhtimisõigused.
Purjus mopeedijuht võib kaotada kõik juhtimisõigused. Foto: Rein Säinas

Kui politseile vahele jäänud alkoholi tarbinud mopeedijuht arvab, et temalt võetakse ära ainult mopeedijuhiluba, siis ta eksib, sest üldjuhul jääb ta ilma kõikide kategooriate juhtimisõigustest.

Liiklusseaduse mõistes on mopeed mootorsõiduk ja mopeedijuht peab kinni pidama liiklusreeglitest, mis kehtivad nagu igale teisele liikumisvahendile. Kuna mopeed on AMkategooriasse kuuluv mootorsõiduk, siis liikluses osalemiseks peab juht olema vähemalt 14aastane ja tal peab olema autokoolis läbitud selle kategooria ettevalmistamiskursus või peab ta omama muu kategooria mootorsõiduki juhtimisõigust tõendavat juhiluba, vahendab nädalaleht Kuulutaja.

Liiklusseadus näeb alkoholi piirmäära ületanud juhile sanktsioonina juhtimisõiguse äravõtmist. See tähendab, et ka mopeedijuhilt võetakse juhtimisõigus ära olenemata sellest, mis kategooria on talle välja antud.

Näiteks kui inimesel on olemas mitme kategooria luba (B-, C-, D-), siis purjus peaga vahele jäädes võib politsei kohtult taotleda kõikide kategooriate äravõtmist. Seega võib juhtuda, et sõidad mopeediga purjuspäi saja meetri kaugusele poodi õlle järele ja jääd pikaks ajaks ilma ka oma bussi- või veokijuhi loast.

Refereeritud artiklit loe siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles