Katse: kas külmutatud kook on söömist väärt

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külmutatud kook.
Külmutatud kook. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Kui veel  aasta eest võis leida poodide sügavkülmariiulilt mõne üksiku laktoosi- või gluteenitalumatuse käes kannatajatele mõeldud koogi , siis viimasel ajal on valik muutunud rikkalikuks – alates ekleeridest lõpetades uhke šokolaaditordiga. Kuidas aga maitsevad sügavkülmast peolauale jõudvad tordid-koogid, seda testis Postimehe toimetus.

Teoorias on kõik lihtne – sügavkülmas õiget hetke ootav kook tuleb piisavalt vara enne söömist välja võtta, lasta sel pisut külmkapis seista ja peolaua kroon peakski serveerimiseks valmis olema.

Tegelikult tuleb aga enne külaliste kostitamist hoolikalt lugeda pakendil kirjas olevat kasutusjuhendit, sest kookide sulamisaeg on väga erinev. Kui Daimi koogi võib külmikusse sulama panna pool tundi enne serveerimist, siis sidruni-toorjuustukook vajab enne serveerimist külmkapis aega 10 tundi, toasoojas aga kaks tundi.

--

Foto: SANDER ILVEST/

Napoleoni kook (Laima,  600 g, hind: 4,29 eurot)

Hinne kümnepallisüsteemis: 3 punkti

Toitumisalane teave 100 grammi kohta: energia 323 kcal, rasva 6,3 grammi, süsivesikuid 36,9 grammi, valku 4,6 grammi

Foto: SANDER ILVEST/

«See meenutab midagi, mis võiks vanatädile meeldida,» leidis üks hindajatest. Päris pehme ja magus, täitsa hea, söödav, kui on magusaisu  – nii kiideti lõunanaabrite pagareid.

Kahe hindaja sõnul oli tegu nö harju keskmise koogiga – igati söödav, aga ei midagi erilist. Kolm sööjat leidsid, et Napoleon on liiga magus. Ka kurdeti paaril korral, et keedukreemil on kummaline kõrvalmaitse, samuti jäävat sellest suhu halb maitse.

--

Foto: SANDER ILVEST/

Daimi šokolaadikook (valmistatud Rootsis, gluteenivaba, 400 g, hind: 6,59 eurot)

Hinne kümnepallisüsteemis: 4,8 punkti

Toitumisalane teave 100 grammi kohta: energia 440 kcal, rasva 28 grammi, süsivesikuid 35 grammi, valku 11 grammi, soola 0,4 grammi

Foto: SANDER ILVEST/

Daimi kiitjaid oli toimetuse seas rohkem kui laitjaid, kuid väga kõrgeid hindeid sellegipoolest kook ei saanud. «Hea nagu Daimi šokolaad, magus ja kohvi kõrvale igati sobiv, maitsev, meeldiv,» kiideti kooki.

Laitjad heitsid koogile ette liigset magusust ja kunstlikku maitset. «Imelik, väga magus plastmass,» täpsustas üks kritiseerija oma hinnangut. Teine aga nimetas seda vesiseks ja maitsetuks, mistõttu ei võtaks seda kooki isegi mitte siis, kui saaks tasuta.

--

Foto: SANDER ILVEST/

Juustukook  (Coppenrath Wiese,  sobib taimetoitlastele,  1,4 kg hind: 10,50 eurot)

Hinne kümnepallisüsteemis: 6,1 punkti

Toitumisalane teave 100 grammi kohta: energia 278 kcal, rasva 14,9 grammi, süsivesikuid 26,9 grammi, valku 8,4 grammi, soola 0,11 grammi

Foto: SANDER ILVEST/

See kook teenis ohtralt kiidusõnu. «Täitsa hea, meeldiva maitsega. Meeldib, et on kohupiimane ega ole liiga magus, täitsa nagu päris juustukook,» kiideti kooki.

Paar vastajat lisasid oma tunnustavatele sõnadele juurde, et vanaema tehtud on ikka parem kui see. Vaid üks sööja nimetas seda tuimaks ja teise hinnangul oli kohupiima liiga palju. Ka sai kook kiita seepärast, et pole liiga magus.

--

Foto: SANDER ILVEST/

Mandli-iirise tort (Rootsi, gluteenivaba, 800 g)

Hinne kümnepallisüsteemis: 5,1 punkti

Toitumisalane teave 100 grammi kohta: energia 473 kcal, rasva 37 grammi, süsivesikuid 32 grammi, valku 6 grammi

Foto: Sander Ilvest / Postimees

Viieteistkümnest hindajast kümme pidas seda torti liiga magusaks, mõni suisa imalaks. Tõsisised magusasõbrad aga polnud kiitmisega kitsid: «Suussulav, iirisene, seda sööks palju, väga hea ja väga magus, nagu kaua seisnud küpsisetort». Üks arvaja leidis, et tordil on kunstlik maitse ja teine heitis sellele ette nätskust.

--

Foto: Sander Ilvest / Postimees

Toorjuustu-sidrunitort (Eesti Pagar, 600 g, hind: 6,99 eurot)

Hinne kümnepallisüsteemis: 4,2 punkti

Toitumisalane teave 100 grammi kohta: energia 202 kcal, rasva 15,4 grammi, süsivesikuid 25,4 grammi, valku 3,2 grammi

Foto: Sander Ilvest / Postimees

«Isiklikult ei armasta sidruniga kooke, kuid selle konsistents on täitsa OK,» kiitis üks sööjatest. Kuna selle koogi sulamisaeg oli pikem kui teistel, siis polnud see serveerimise hetkeks korralikult ülessulanud ja üllataval kombel meeldis kook tänu sellele üsna mitmele proovijale.

«Mõnus, et on veel külm, hea hapukas maitse,» kiideti kooki. Ühe sööja sõnul meenutab see kook jäätist, kuid ehtne jäätis olevat siiski parem. Ka kiideti koogi hapukat maitset. Just sama maitse pärast sai kook ka laita – imelik hapu pläust. «Hea on see, et pole liiga magus. Halb on see, et sellest hoolimata pole tegu hea tordiga,» oli üks hinnang.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles