Tuntud rõivapoekett paneb müüki taaskasutusest valminud riided

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teksapüksid.
Teksapüksid. Foto: SCANPIX

Septembris tutvustab H&M 16 uut taaskasutustekstiilidest valminud denimrõivast, mille tootmisel on kasutatud H&Mi kauplustes rõivaste kogumise aktsiooni käigus saadud tekstiile.

«Tekstiilide suletud väärtusahela loomine, kus mittesoovitud rõivastest saab toota uusi esemeid, mitte üksnes ei vähenda tekstiilitööstuse jäätmeid, vaid ka vajadust värske toorme järele ning mõjusid, mida moetööstus avaldab meie planeedile,» ütles H&Mi tegevjuht Karl-Johan Persson.

Taaskasutatud puuvillast ning orgaanilisest puuvillast valmistatud teksaesemete nimistust leiab kolm paari erineva disainiga naisteteksaseid, alt laieneva püksiosaga tunked ning teksakombinesooni. Meeste jaoks on valikus lukuga teksajakk, kaks paari kulunud ilmega teksaseid ning põneva pinnatöötlusega dressipüksilõikega püksid.

Ka laste peale on mõeldud - valikust leiab muuhulgas lukuga jaki, mille kapuutsi ehivad loomakõrvad, kitsad venivast teksakangast teksased, mille põlvi kaunistavad litrid ja tänavamoestiilis kapuutsiga pluusi. Teksarõivad saabuvad müüki H&Mi kauplustesse üle maailma ning ka veebipoodi.

H&M taaskasutusel toodetud rõivastega on eesmärgiks vähendada moetööstuse keskkonnamõjusid piirates prügimägedele sattuvaid jäätmeid ning säästes keskkonnaressursse, mida kasutatakse tekstiilide valmistamisel.

Alates 2013. aastast on H&Mi kliendid üle maailma saanud tuua rõivakogumisalgatuse käigus kaupluste kogumiskastidesse kõikidelt brändidelt pärit igas seisukorras vanu rõivaid, kardinaid, rätikuid ja kangaid, mille vastu antakse sooduskupong. Koos H&Mi partneri I:Collectiga kasutatakse ära koguni 97 protsenti kogutud materjalist. Mõned riided müüakse second hand kaubana, osasid kasutatakse kaltsudena, soojustusmaterjalina, osadest valmistatakse uut kiudu, millest omakorda uusi rõivaid. Hetkeseisuga on ülemaailmselt kogutud 14 000 tonni rõivaid.

Antud hetkel on H&M suuteline kasutama 20 protsenti kogutud rõivastest saadud puuvillamaterjalist. Ettevõte investeerib jätkuvalt uude tehnoloogiasse, et seda osakaalu kvaliteeti kaotamata tõsta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles