Pöidlaküüdiga reisiv robot langes vandaalide ohvriks

Hans-Martin Tammesalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuigi Kanadast pärit robot Hitchbot sõitis tänu paljudele inimestele pöidlaküüdiga läbi Kanada ja Saksamaa, pidi ta Ameerika Ühendriikides aga õppima tundma inimeste pahupoolt.

Autode peale hääletades reisis robot läbi Kanada ja Saksamaa ja temast sai seeläbi omamoodi meediastaar, vahendab Frankfurter Allgemeine Zeitung. Peale Euroopa reisi oli plaan jätkata teekonda juhuslike inimeste abil läbi Ameerika Ühendriikide – idarannikult Massachusettsist läänerannikule Californiasse. Küll aga leidis roboti reis möödunud nädalavahetusel pärast kahte nädalat ja 500 kilomeetrit ootamatu lõpu Philadelphias. Nimelt lõhuti ämbrist, ujumisnuudlitest, laste kummikinnastest ja tahvelarvutist koosnev robot seal ära.

«Me püüame ikka veel juhtumi kohta infot koguda», ütles üks roboti leiutajatest, Frauke Zeller Toronto Ryersoni ülikoolist. «Kuna meie ise ei olnud seal, siis peame uskuma seda,  mida meile edasi öeldakse.» Neile teadaolevalt  veetis üheksakümne sentimeetri kõrgune Hitchbot enne juhtumit «lahedalt» aega koos kahe Youtube’i kuulsusega Philadelphias. Laupäeva varahommikul jätsid nad roboti Philadelphias pargipingile istuma.

«Seejärel pidi see juhtuma – käed rebiti otsast, pea varastati ära ja ülejäänud keha jäeti tänavale lebama.» Siiani on ebaselge, kes teo taga oli. Küll aga ei ole robotit enam nii kiiresti võimalik parandada, mistõttu on Ameerika reis tema jaoks läbi.

Fännid Twitteris on šokis

«Meid üllatas selline ootamatu lõpp, sest reis Ameerikas algas väga edukalt,» ütles Zeller, kes ei taha vandaale kohtu ette viia. «Me ei taha unustada selle viimase negatiivse juhtumi pärast kõiki teisi suurepäraseid olukordi ja seiklusi, mida Hitchbot tänu nii paljudele inimestele koges.»  Internetis, kus Hitchbotil on ainuüksi sotsiaalmeedia leheküljel Twitter rohkem kui 47 000 fänni, on inimesed šokis. «Oh ei!» kirjutab üks fänn. «See ei saa võimalik olla! Me jääme sind igatsema!» kommenteerib veel teine.

Meeskonnal, kes saatis roboti reisile ühiskondliku eksperimendina, pole nüüd midagi muud teha, kui tükid üles korjata. Zelleri sõnul on juba mõni inimene roboti tükke leidnud. «Me proovime nendega kontakti saada ja leida lahendus, kuidas roboti osasid meie juurde Torontosse saata lasta. Kahjuks ei tea keegi, kus on ta pea.» See järel kogutakse kõik võimalikud faktid ja infokillud kokku, et eksperimendi tulemust uurida. «Kuidas nüüd konkreetselt edasi läheb, seda me täpselt ei tea.»

Juhtum on traagiline ka eksperimendi pärast, mida Hitchboti reisimisega korraldati. Teda teele saatnud meeskond tahtis teada, kuidas suhtuvad inimesed robotitesse, kui inimesed ei ole robotitest sõltuvad. Senimaani oli reisiva roboti kogemus ainult positiivne – inimesed suudlesid teda ja tegid temaga koos pilti. Kanadas võeti robot kaasa jalutuskäikudele ja telkima, Saksamaal käis ta näiteks Hofbräuhausi õllerestoranis ja Neuschwansteini lossis.

«Ma olen inimestest heal arvamusel,» ütles robot selle peale – loomulikult oma programmeerija vahendusel – ühes saksa telesaates. «Ilma abivalmiduse ja sõbralikkuseta ei oleks ma nii kaugele jõudnud.» Ka see vandalismi juhtum ei ole roboti ja tema programmeerija arvamust muutnud. «Minu armastus inimeste vastu ei kao kunagi,» on Hitchboti koduleheküljel kirjas. Küll on aga sinna lisatud, et mõnikord juhtuvad halvad asjad heade robotitega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles