Kahel korral on Eesti riik teinud välismaiste raviarvete suhtes erandi

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välismaal ootamatult haiglasse sattumine võib lõppeda hiiglaslike arvetega, mida ei kata ka tehtud reisikindlustus.
Välismaal ootamatult haiglasse sattumine võib lõppeda hiiglaslike arvetega, mida ei kata ka tehtud reisikindlustus. Foto: SCANPIX

Kuigi Türgis ootamatu haigestumise tõttu suure haiglaarve saanud mehe avaldus Eesti valitsusele selle tasumise kohta on ebatavaline, ei ole see siiski esmakordne.

Nimelt on Eesti riik varem kahel korral sarnasesse situatsiooni sattunud Eesti kodanike puhul teinud erandi ning olukorra erakordsusest tingitult hiiglaslikud haiglaarved valitsuse reservist tasunud. Sotsiaalministeeriumi pressiesindaja Oskar Lepiku sõnul taotleti 2007. aastal reservist suurusjärgus kuni 350 000 krooni ehk umbes 22 370 eurot Türgis viibiva ema ja enneaegse lapse transpordikulude hüvitamiseks.

Nimelt viidi 2007. aasta juuni lõpus Türki sõbrannadega puhkama läinud naine juba paari päeva möödudes kiirabiga haiglasse, kus ta 24. nädalal sünnitas enneaegse poja. Kuigi naisel oli olemas reisikindlustus, ei katnud see siiski kõiki sünnitusabile ning hiljem enneaegse lapse haiglaravile läinud summasid, mistõttu pöördus ta abi saamiseks Eesti riigi poole.

Teine juhtum isiku ravikulude hüvitamiseks oli 2011. aastal, kuid sel juhul tegi sotsiaalministeerium eraldise Puka vallavalitsusele, kes sarnaselt nüüd Türgis haigestunud mehe koduvallaga vahendas oma valla elaniku avaldust. «Summa oli 4794 eurot ja tegemist oli alaealise Peterburis viibinud patsiendiga,» sõnas Lepik.

Tol korral kukkus Valgamaa Puka keskkooli 16-aastane õpilane kooliekskursiooni ajal hotelli teisel korruselt alla, saades rängalt vigastada, mistõttu ta viidi ravile Peterburi haiglasse. Kuna seaduse järgi on kohaliku omavalitsuse üks ülesannetest sotsiaalteenuste, vältimatu sotsiaalabi ja muu abi andmise korraldamine ning sotsiaaltoetuste määramine ja maksmine, siis Lepiku sõnul toimus suure tõenäosusega toetuse taotlemine samamoodi nagu hiljuti Türgi haiglast hiigelarve saanud mehe puhul. Tema puhul esitas abikaasa abipalve kohalikule Väätsa vallavalitsusele ja see omakorda valitsusele.

Tänane Postimees kirjutas neljaliikmelise Järvamaa pere aprilli lõpus toimunud puhkusereisist Türki, mis lõppes pereisa ootamatu haigestumise ja ebatavaliselt suure haiglaarvega, mille hüvitamise osas on tervise- ja tööminister esitanud avalduse 48 593 euro eraldamiseks vabariigi valitsuse reservist.

Kõhunäärmepõletikku haigestunud mehel oli küll reisikindlustus 30 000 euro peale, kuid sellest hüvitati peamiselt tema kojutoomisele läinud kulud ning üksnes väike osa kuuajalisest Türgi haiglaravi arvest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles