Karm tõde – Eestis leidub hulgaliselt veevargaid

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vee-ettevõtjad on hädas veevarastega.
Vee-ettevõtjad on hädas veevarastega. Foto: Arvo Meeks

Eesti Vee-ettevõtete Liidu (EVEL) andmetel on uute ühisveevärgi ja -kanalisatsiooni liitumisvõimaluste loomisega sagenenud veevargused.

«Viimastel aastatel on loodud uusi ühisveevärgi ja -kanalisatsiooniga liitumise võimalusi kümnetele tuhandetele kinnistutele, kuid pahatihti on arendajad või siis juba elamu uued omanikud oma elukoha torustiku ühistorustikuga liitnud ilma vastavat lepingut sõlmimata,» ütles Eesti Vee-ettevõtete Liidu (EVEL) tegevdirektor Vahur Tarkmees.

Tema sõnul on kinnistusisese torustiku ühendamise eelduseks liitumisleping. «Vastasel juhul on tegemist omavolilise tarbimise ehk lihtlabase vargusega – ükskõik millise kauba või teenuse tarbimine ilma selle eest maksmata on vargus ning vee- või kanaliteenuse omavoliline tarbimine ei erine selles osas kuidagi,» märkis ta.

Tarkmees sõnas, et üldjuhul puudub omavolilistel teenuse tarbijatel ka tehniliselt korrektne projekt, see aga võib põhjustada häireid kõigile selle piirkonna inimestele, kes kasutavad ühisveevärgi ja -kanalisatsiooni teenuseid.

«Omavolilist veeteenuse tarbimist on võimalik karistada nii rahalise trahvi kui teenuse katkestamisega,» lausus Tarkmees ning hoiatas, et pettus tuleb varem või hiljem ilmsiks.

Tarkmees lisas, et rahaline kahju omavolilise veeteenuste tarbimise eest ulatub reeglina tuhandetesse eurodesse – nii tuleb näiteks hiljuti jõustunud kohtuotsuse kohaselt ühel aastaid veeteenuseid omavoliliselt tarbinud ettevõttel tasuda vee-ettevõtjale trahvi ja hüvitist kokku ligi 100 000 euro suuruses summas.

Vähem kahju ei too kaasa ka teenuse osutamise katkestamine. «Kui ikka niinimetatud salajane kanalisatsioonitoru kinni pannakse, ei tule madalamatel korrustel kodust vara rikkuvat solgiuputust kaua oodata,» märkis Tarkmees.

Eesti Vee-ettevõtete Liit on 1995. aastal loodud üleriigiline ühisveevärgi ja -kanalisatsiooni kaudu teenust osutavate vee-ettevõtjate ja sama tegevusalaga seotud teiste ettevõtjate vabatahtlik ühendus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles