Segase tooteinfoga õli ei kõrvaldata müügilt

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Salvadori oliivijääkõlid.
Salvadori oliivijääkõlid. Foto: Lugeja foto

Tarbijaportaali lugejale jäid toidupoes oliiviõlide etikette uurides silma kummalised erinevused kahe samasuguse õlipudeli vahel - erinesid nii toitumisalane teave kui ka info toote maaletooja kohta.

«Konsumis oliiviõlide  tootekirjeldusi uurides jäi mulle silma midagi väga veidrat,» kirjutas lugeja. Piltidel kahte Salvadori oliivijääkõli pudelit kõrvutades on näha, et kuigi tegu on samasuguste toodetega ning tootekirjeldus kattub, on nende toitumisalane teave sootuks erinev. Erineb nii energiasisaldus kui ka küllastunud ja küllastumata rasvade osakaal.

Üllatav oli veel see, et kuigi mõlema toote maaletoojaks on märgitud M&V Trade OÜ, on ettevõtte aadress kahel pudelil erinev, lisaks leiab nende koduleheküljelt veel kolmandagi firma aadressi. «Kas maaletooja kolimisega muutub ka küllastumata rasvade arv oliiviõlis?» oli lugeja hämmeldunud.  

Foto: Lugeja foto

«Salvadori oliivijääkõlil on tõepoolest segaduse tõttu peale kantud etiketid, mille tekst ei vasta täielikult kehtivatele nõuetele,» ütles M&V Trade logistika- ja tootearendusjuht Meiko Leibur. Ta tõi põhjenduseks, et ebatäpse infoga etiketid sattusid toodetele seoses eestikeelse tooteinfo kooskõlastamisega Euroopa Parlamendi ja nõukogu määrusega, mille kohaselt tuli alates 13. detsembrist 2014. a. hakata pakenditel esitama senisest täpsemat teavet.

Juhtum sai ettevõttele teatavaks mõned kuud tagasi ning uued kaubapartiid saabuvad Leiburi väitel juba õige tooteinfoga. Veterinaar- ja toiduamet leidis, et antud juhul on küll rikutud määrust, kuid mitte mahus, mis eeldaks toodete tagasikutsumist, sest eksitud ei ole näiteks allergeenide teabega, mis kujutaks endast otsest ohtu inimese tervisele.

Uus regulatsioon ei nõua rasvhapete eraldi välja toomist, piisab vaid, kui tootele on märgitud rasvasisaldus ning küllastunud rasvhapete osakaal. «Kahjuks on sel puhul read küllastumata rasvhapete ning polüküllastumata rasvhapete kohta jäänud eemaldamata. Mis puudutab erinevusi koostisosade osakaaludes, siis uuel etiketil on aluseks võetud sisaldus 100 grammi kohta, vanal etiketil aga 100 milliliitri kohta,» lisas Leibur.

Etiketil esitatud Viimsi valla aadressi puhul on tegu ettevõtte juriidilise aadressiga, A.H. Tammsaare tee 47 oli aga endine tegevuskoha aadress. «Kuna oliiviõlide tootja valmistas suures koguses toodete etikette ette, kasutasime need lõpuni ära, sest sealse telefoni ja kodulehe kaudu oli alati võimalik firmaga ühendust võtta,» täpsustas Leibur aadressite erinevust toodetel. Ettevõtte asukoht küll vahepeal muutus, kuid telefoninumber ja kodulehe aadress jäi samaks. Uutel etikettidel on näha ettevõtte juriidilist aadressi, sest tegevuskoht võib olenevalt ettevõtte arengust ja prioriteetidest ajas muutuda. «Kodulehel on märgitud tänase tegevuskoha aadress ning see on seal seepärast,  et tegu on kontaktaadressiga nii meie partneritele kui klientidele,» lisas Leibur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles