Tülikad putukad vallutavad elektriseadet

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektriarvestid meelitavad ligi tülikaid putukaid.
Elektriarvestid meelitavad ligi tülikaid putukaid. Foto: Peeter Ernits

Elektriarvestitesse armastavad paljud putukad pesa teha, sest seade eraldab soojust ning seega on sobilik elukeskkond sitikatele.

«Tõepoolest ronivad putukad elektriarvestitesse, kuid selles osas ei erine elektriarvesti muudest elektroonikat sisaldavatest seadmetest,» sõnas Elektrilevi kauglugemise programmijuht Rahi ja lisas, et iga elektriseade eraldab mingil määral soojust, mis võib olla üheks putukate ligimeelitamise põhjuseks.

Tema sõnul ei saa kindlasti väita, et putukate teema ainult uute arvestite puhul probleemiks on ning sedalaadi juhtumeid on esinenud läbi aegade.

«Arvestisse roninud putukad häirivad seadme elektroonika tööd ning seetõttu võib lakata töötamast seadme ekraan või mõni muu väiksem madalpinge komponent,» selgitas Rahi.

Ta ütles, et arvesti kui mõõteseadme puhul, ei ole muud ohtu kui see, et seade lakkab töötamast. «Rikke korral vahetatakse arvesti välja korras seadme vastu ja putukate nii-öelda sissekolimise tõttu tuleb Elektrilevil aastas välja vahetada ligi paarkümmend rikkiläinud arvestit,» märkis Mait Rahi.

Rahi lausus, et kõige paremini aitab putukate vastu see, kui elektroonikat sisaldavad elektriseadmed on kohas, kuhu putukad ei pääse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles