Millal peaks hakkama mõtlema rinna tervise peale?

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on Põhja-Eesti Regionaalhaigla radioloogiakeskuse juhataja radioloog Maret Talk.
Pildil on Põhja-Eesti Regionaalhaigla radioloogiakeskuse juhataja radioloog Maret Talk. Foto: Liis Treimann

Maailmas ja ka Eestis kogutud statistika järgi on rinnavähki haigestumine seotud eelkõige naise vanusega. Millises eas peaks siis naised hakkama rinna tervise peale mõtlema?

Vastab Põhja-Eesti Regionaalhaigla radioloogiakeskuse juhataja radioloog Maret Talk.

20-30.eluaastates naistel esineb rinnavähki väga harva, põhiliselt päriliku eelsoodumusega naistel. Riskigruppi kuuluvad naised peaksid aga käima regulaarselt kontrollis. Vähki aitaks selles vanuses leida enesevaatlus ja rinna palpatsioon. Röntgenoloogilised uuringud ehk mammograafia ei ole noorematel kaebusteta naistel näidustatud.

Selles vanuses on naiste sagedasim rinnakaebus rindade valulikkus enne menstruatsiooni. See on tingitud hormonaalsetest muutustest ja ravi ei vaja.

Rinnavähi esmajuhtude arv hakkab näitama mõningast kasvu alates 40.eluaastast. Tõusutrend suureneb alates 45.ndast eluaastast. Suurim on rinnavähki risk alates 50.ndast eluaastast ning suhteliselt kõrge haigestumus jätkub 70. eluaastateni.

Rinnavähi sõeluuringule kutsutakse Eestis praegu naisi vanuses 50 kuni 62, kuid põhjendatud oleks sihtgrupp 45. kuni 74. eluaastani. Piiranguks sihtgrupi laiendamisele on meil seni olnud rahalised võimalused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles