Miks meenutab ühe inimese kehakuju õuna ja teise oma pirni?

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimese kehakuju ja piirkonnad, kuhu kipub kogunema rasv, sõltuvad geenidest.
Inimese kehakuju ja piirkonnad, kuhu kipub kogunema rasv, sõltuvad geenidest. Foto: SCANPIX

Miks kogub mõni inimene rasva kõhule ja tema keha meenutab pirakat õuna? Teine aga tassib oma lisakilosid puusadel ning kehakuju meenutab pirni? Suur rahvusvaheline uuring, kus kasutati ka Eesti geenivaramu andmeid, püüdis nendele küsimustele vastust leida.

Uuringust selgus, et liigne kreemikookidega maiustamine ja rohked õlleõhtud grill-lihaga on endiselt ülekaalulisuse põhjustena aktuaalsed, kuid see, kas rasv koguneb pigem kõhule või puusadele ja reitele, on suuresti määratud geenide poolt, vahendas Tartu Ülikooli teadusportaal Novaator.

Nimelt sõeluti uuringu lõpptulemusena välja 13 geenivarianti, mis mõjutavad rasva kogunemist kas kõhule või puusadele. Neist variantidest seitsme puhul oli ka selge seos sooga: need on omased naistele.

Viimase leiu põhjendusena tõid teadlased evolutsiooni - ilmselt on mehed on eelistanud naisi, kellel on laiemad puusad, sest need naised saavad rohkem järglasi. Nii on evolutsiooniline eelis olnud laiemate puusadega naistel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles