Rassismis süüdistatud tuntud Eesti firma palub vabandust

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laste ristsõna vastus tekitab küsimusi.
Laste ristsõna vastus tekitab küsimusi. Foto: Lugeja foto

Nii lapsevanema kui ka võrdõiguslikkuse voliniku hinnangul soosib tuntud ristsõnadefirma Kuma rassismi, firma palub klientidelt vabandust.

«Ostame aeg-ajalt lastele Kooli Ruutude ristsõnu ning olime hämmingus, kui augustinumbri «tõsta tähed ümber» ristsõnas tuli vastuseks «me kolmekesi tuleme pagulaste maalt»,» kirjutas Katrin. Naise sõnul on täiesti absurdne, et juba kooliealistele n-ö surutakse seda sallimatust peale. «Mõni laps ehk hakkabki nüüd koolis «Piparkoogipoiste» lugu muudetud sõnadega laulma ja vaevalt nooremad õpilased üldse mõistavad paguluse täpset tähendust,» oli ta nördinud.

Võrdõigusvolinik Mari-Liis Sepperi hinnangul on tegemist meediasisuga, mis suhtub üleolevalt teistsuguse nahavärviga inimestesse ning toodab negatiivseid hoiakuid ja eelarvamusi eestlastest erineva kultuuritaustaga inimestesse. «On kurvastav, et pagulaste vastased ja ksenofoobsed hoiakud ei leia meie ühiskonnas piisavalt kriitilist vastuseisu, et selliseid rumalusi ära hoida,» tõdes Sepper. Ta rõhutas, et kuna just meedia võimuses on mõjutada laiemalt nii keelekasutust kui ka hoiakuid, siis peaks erineva meediasisu loomisel olema äärmiselt tähelepanelik.

«Kooli Ruutude toimetus palub vabandust, kui kellegi tundeid riivas kõne all oleva ristsõna lahendus. Ristsõna koostaja ja toimetus ei soovinud sellega kuidagi pagulasi halvustada,» ütles Kuma juhataja Ervin Runnel.

Kuma esindaja jättis vastamata küsimustele, kes selle ristsõna koostas ja kas ettevõte kontrollib neile pakutud ristsõnade sisu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles