Arstide liit: tervishoiu rahastamine väheneb mullusega võrreldes

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haigla.
Haigla. Foto: Ove Maidla

Arstide liidu hinnangul on hea, et haigekassa nõukogu vähendas üldarstiabis eelmisel aastal kehtestatud hinnakärbet, kuid kuna hinnad jäävad endiselt 2009. aasta tasemest madalamaks, siis see tohtreid ei rahulda.


«Seega ei ole tegemist hinnatõusuga. Samuti ei aita see kuidagi pikas järjekorras eriarsti juurde pääsemist ootavaid patsiente,» seisab arstide liidu hinnangus.

Liidu eilses pöördumises tehtud ettepanekuid haigekassa nõukogu ei arvestanud. Endiselt ei ole eelarves haiglate kapitalikulusid, mida tuleb rahastada riigieelarvest, ja ka jaotamata kasumist saaks haigete ravimiseks kulutada 200 miljonit krooni rohkem. «Nende kasutamata miljonite võrra saavad patsiendid vähem arstiabi.»

Arstide liit tegi ettepaneku täita valitsuse määrust, millega kehtestati tervishoiuteenuste hinnakoefitsient tähtajaliselt kuni käesoleva aasta lõpuni, ja taastada hinnad 2009. aasta tasemel.

Ravikulude suurenemise katteks soovitasid arstid kasutada seadustega ettenähtud võimalusi. Tervishoiuteenuste korraldamise seaduse järgi on riigil kohustus rahastada haiglate kapitalikulusid riigieelarvest. Haigekassa nõukogusse kuuluvad valitsuse ja riigikogu liikmed peaksid tegema selleks riigieelarve menetlemisel vastava parandusettepaneku.

Kui haigekassa eelarve kulud ületavad tulusid, siis saab vahe katta eelmiste aastate jaotamata kasumist, mille suurus on praegu üle 2 miljardi krooni. 2011. aastal lubab seadus kasutada sellest 551 miljonit.

Arstide liidu hinnangul on meie tervishoiusüsteemi teravaim probleem pikad ravijärjekorrad, mis piirab oluliselt patsientide võimalusi saada õigeaegset arstiabi ja ohustab nende tervist. Ravihindade vähendamise tõttu on haiglad sunnitud kokku hoidma nii tööjõu kui ravimite ja kulumaterjalide pealt.

Tervishoiutöötajatele pealesurutud osalise töökoormuse ja palgata puhkuste tõttu ei saa järjekordi lühendada ja hinnakärpe ühe protsendi suurune vähendamine probleeme ei lahenda. Ka haigekassa aruandlusest selgub, et vaatamata ravijuhtude arvu mõneprotsendilisele tõusule on eriarstiabi saanud patsientide hulk vähenenud.

Hinnakärpe tühistamine võimaldaks haiglatel oma ressursse efektiivsemalt kasutada ja ravijärjekordi lühendada.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles