Inimestega elab koos tuhandeid bakteriliike

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimeste majapidamises elab tuhandeid seene- ja bakteriliike.
Inimeste majapidamises elab tuhandeid seene- ja bakteriliike. Foto: Kirsty Pargeter

Mikrobioloogid leidsid pea 1200 majapidamisest kogutud proovi analüüsimisel, et inimestega elab samas majas tuhandeid bakteri- ja seeneliike ning täpse koosluse põhjal saab järeldada, kes täpsemalt majapidamises pesitseb.

Robert Dunn Põhja-California ülikoolist palus kolleegidega koguda inimestel proove nende elamise välisukse sise- ja välisküljelt. Nad tuvastasid enam kui 70 000 seene- ja 125 000 bakteriliiki ning keskmiselt elas ühes majapidamises vastavalt 2000 ja 7000 erinevat liiki seeni ning baktereid.

Näiteks leidsid nad, et meesterikkamates kodudes olid arvukamalt korünebaktereid ja perekonda Dermabacter kuuluvaid mikroorganisme ning naistega majapidamistes elas seevastu rohkem perekonda Lactobacillus kuuluvaid mikroorganisme, kes moodustavad olulise osa tupe mikrobioomist.

Samuti suutsid teadlased vastavalt 92- ja 83-protsendilise täpsusega öelda, kas majapidamises elas koer või kass. Koertele omase sõrmejälje moodustas 56 bakterite perekonda, kassidega majapidamistes elas arvukamalt 24 erinevasse perekonda kuuluvaid baktereid.

Refereeritud artiklit loe siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles