Itaalias saab võltskauba ostja karistada

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brändiriideid ostes tasuks jälgida, ega tegu pole võltsitud esemetega.
Brändiriideid ostes tasuks jälgida, ega tegu pole võltsitud esemetega. Foto: SCANPIX

EL tarbija nõustamiskeskus Itaalias juhib turistide tähelepanu, et seal on levinud ulatuslik võltsitud ja varastatud kauba pakkumine.

Itaalias turistide meelispaikades on palju tänavakauplejaid, kes pakuvad hinnalistele disaineresemetele sarnaseid kaupu odavama hinnaga. Suure tõenäosusega on tegemist võltsitud kaubaga, mida on lisaks müümisele keelatud ka osta.  Ebaseadusliku kauba ostjat võidakse karistada sõltuvalt asjaoludest kas rahatrahviga või isegi vangistusega.

«Turismireisidel ostetakse meeneid ja kaupu, mida tihti kodumaal ei pakuta. Enne ostu tasub mõelda, kas tegu on originaalkauba või odava võltsinguga,» selgitas Eestis asuva EL tarbija nõustamiskeskuse juhataja Kristina Vaksmaa-Tammaru.

Parim soovitus on hoiduda rändkaubitsejatelt asjade ostmisest. Nende müügipunktide ja ka veebipoodide kaupa tasub võrrelda originaaltoodetega kvaliteedi kui hinna poolest – isegi kui need on originaalile sarnased ning tavaostjale on erinevus märkamatu, küsitakse nende eest oluliselt soodsamat hinda. Seega ei saa tegu olla originaalse tootega.

Mõned Itaalia kohalikud omavalitsused teevad turistidele teavituskampaaniad, mis kutsuvad üles rändkaupmehi vältima.  lLsaks võltskaubale pakkumisele on levinud ka näiteks massaažiteenus ja tätoveeringute tegemine. Isegi kui tätoveeringu tegija on suurepärane kunstnik, pole välistatud, et ta kasutab tätoveeringu tegemisel ohtlikke aineid.

Samuti tuleb tähelepanelik olla veebipoodidest ostmisel – kui tavapäraselt väga kõrges hinnas olevad esemed on uskumatult soodsa hinnaga, siis on ilmselt tegu võltsinguga. Kui kolmandast riigist saadetud võltsitud kaup avastatakse tollikontrollis ja kaubamärgi valdaja kinnitab rikkumist, peab maksu- ja tolliamet kauba kinni ja hävitab. Sel juhul on tarbija aga ilma nii oma rahast kui kaubast.

Võltsitud kauba ostmine on karistatav, sest see takistab oluliselt majanduse arengut, avaldades negatiivset mõju seaduslikult tegutsevatele ettevõtetele ning soodustab varimajandust ja tööjõu kasutamist. Lisaks asetavad võltskauba ostjad end ohtu, sest sellised tooted võivad sisaldada inimestele ohtlikke aineid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles