Lugeja küsib: mida teha, kui näed rasedat naist suitsetamas?

Hans-Martin Tammesalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rase naine suitsuga
Rase naine suitsuga Foto: Wavebreakmedia Ltd / Scanpix

«Ma näen rasedat naist igapäev bussipeatuses või poe ees suitsetamas, olen kurjalt juurde läinud ja beebi eest võidelnud, aga asjata. Konkreetsel juhtumil vist pole tulevane ema isegi täisealine, sest olen näinud kuidas (võib–olla) tema ema ostab talle ise suitsu poest, samal ajal olles turvatöötaja. Mida tegema peaks ja mida tohib teha, kui näed tulevast ema suitsetamas?» muretses lugeja.

Vastab Tervisearengu instituudi ekspert ja tubakast loobumise nõustaja Tiiu Härm.

Lugeja (ja ka kõik teised, kes on läinud suitsetavate rasedatega rääkima) tegi õigesti, et selle naisega rääkis, kuid alati tuleks seejuures jääda rahulikuks ning delikaatseks. Kui esimese inimese manitsus ei mõju, siis teise ja kolmanda inimese jutt ehk paneb juba mõtlema küll. Tubakatarvitamine on sõltuvushaigus ja sellest loobumiseks on vaja tahtejõudu ning abi. Võimalik, et kõik naised ei ole ka teadlikud raseduse ajal suitsetamise riskidest. Igal juhul tuleks suitsetavale rasedale soovitada nõu pidada oma naistearsti või ämmaemandaga, kes soovitavad mida ette võtta ja kuhu pöörduda. Üle Eesti on avatud 19 suitsetamisest loobumise nõustamiskabinetti, sealhulgas ka naistenõuandlates.

Raseduse ajal on suitsetamine vastunäidustatud, kuna see võib põhjustada tõsiseid tüsistusi nii lootele, emale kui ka lapsele. Suitsetamisega seonduvad riskid on näiteks emakaväline rasedus, spontaansed abordid, platsenta enneaegne irdumine, perinataalne suremus, enneaegne sünnitus, madal sünnikaal, kasvuhäired, imiku äkksurm ja muud. Ema suitsetamise tagajärjel võivad väikelastel esineda haiglaravi vajadused juba esimesel eluaastal ja käitumuslikud ning elustiili probleemid lapsepõlves.

Ideaalne on, et naine loobub suitsetamisest vähemalt kolm kuud enne lapsesaamise planeerimist või siis raseduse esimesel trimestril, mis langetab loote komplikatsioonide ohtu. Suitsetamisest, ka passiivsest suitsetamisest hoidumine, on parim, mida naine oma lapse heaks saab teha. Seda isegi siis, kui ta on selleks suuteline alles pärast sünnitust või rinnaga toitmise ajal. Mitte kunagi ei ole hilja loobuda suitsetamisest.

Eesti meditsiinilise sünniregistri 2014. a andmetel suitsetas raseduse ajal 7,5% naistest. See on oluline probleem ja mitte ainult meil. Näiteks isegi Rootsis, kus on madal suitsetamislevimuse tase, suitsetab raseduse ajal ligi 8% naistest. Rootsi näitel on positiivne, et 50-60% naistest loobuvad suitsetamisest kolm kuud enne planeeritud rasestumist. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles