Toidupoes müüdi lubamatult alamõõdulist kala

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kala.
Kala. Foto: Urmas Luik

Keskkonnainspektsioonile tuli 26. augustil teade, et Tartu Rimi kaupluses müüakse lubamatult alamõõdulist peipsi koha.

«See, kuidas alamõõdulised kalad müügile sattusid, seda alles selgitatakse,» ütles keskkonnainspektsiooni avalike suhete nõunik Leili Tuul, kelle sõnul on inspektsioon alustanud järelevalvemenetlust ning praegu oodatakse müügil olnud kalade päritolu tõendavat dokumentatsiooni.

Kontrolli käigus tuvastati, et müügil olevate kalade hulgas oli neli alamõõdulist roogitud koha. «Seaduse järgi tohib kaaspüügina teatud määral alamõõdulist kala maale tuua, kuid see ei tohiks ärilisel eesmärgil turule jõuda,» sõnas Tuul.

Ta selgitas, et kaaspüük on teatud püügivahenditega püügil paratamatu ja selleks on kehtestatud kindlad piirmäärad, kui palju võib kaaspüügina teatud liiki või alamõõdulisi kalu kalasaagis olla. «Näiteks alamõõdulise koha kaaspüük tohib olla kuni viis protsenti, võrgupüügil kuni kaheksa protsenti arvuliselt selle kalaliigi saagist,» märkis Tuul.

«Alamõõdulised kalad jäeti kuni asjaolude selgitamiseni Rimi hüpermarketisse hoiule ning ma rõhutan, et Rimit siin automaatselt süüdistada ei saa, sest kaup tuleb nendeni müügile läbi mitme firma, kellega on poel lepingud sõlmitud,» täpsustas Tuul.

Tema sõnul tuleb kalade mõõdulisuse puhul arvestada, et need on veekogude lõikes erinevad, nagu näiteks koha. «Kala päritolu tõendavate dokumentide abil tehakse kindlaks, millisest veekogust ja millal on kala püütud,» ütles ta.

«Keskkonnainspektsioon teeb kalapüügijärelevalvet veekogudel, samuti kontrollime müügikohti, et tagada kalapüügi seaduslikkus,» märkis Tuul. Tema hinnangul on hea, kui leidub tähelepanelikke inimesi, kes võimalikest seaduserikkumistest teada annavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles