Viis fakti, mida ei tohiks kunagi Facebookis avaldada

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ebapiisavate privaatsussätete tõttu võib sõpradele mõeldud info jõuda hoopis petturiteni.
Ebapiisavate privaatsussätete tõttu võib sõpradele mõeldud info jõuda hoopis petturiteni. Foto: Panther Media/Scanpix

Kuigi sotsiaalmeedia üks mõte on jagada oma elu ka teistega, võib liigne isikliku info avaldamine muuta konto identiteedivaraste maiuspalaks.

Fox News toob välja viis fakti, mis tasub jätta oma Facebooki sõprade eest varjatuks.

Telefoninumber

Oma numbri Facebookis avaldamine on halb mõte, sest seda infot võivad kasutada nii petturid, jälitajad kui ka identiteedivargad. Lisaks on Fox Newsi sõnul võimalik inimest tema telefoninumbri abil Facebookist otsida. Turvalisust uurinud teadlane Reza Moaiandin tegi katse ja genereeris programmi, mis suutis leida Facebooki otsingu kaudu miljoneid USA, Ühendkuningriikide ja Kanada elanike telefoninumbreid. Kui uurija oleks tahtnud, oleks ta võinud müüa need häkkeritele või mustale turule.

Kui aga otsustad sotsiaalmeedias siiski oma telefoninumbri avaldada, kontrolli kindlasti, et see ei oleks nähtav su avalikul profiilil.

Kodu aadress

Postitus oma viimasest puhkusereisist või kallist ostust võib olla riskantne, kui Facebooki kontol on näha kodu aadress. Samuti tasub olla ettevaatlik, kui lisad oma kodu aadressi ürituse juurde. Jälgi, et sõpradele mõeldud üritus poleks avalik ja kustuta üritus või asukoha aadress pärast selle toimumist.

Tööga seotud jutud

Püüa mitte lisada oma seinale infot oma töökoha kohta. Näiteks ei tasu lisada pilte, sest töökaaslased võivad töökohta guugeldades leida fotosid, mis neile ei meeldi. Samuti saavad sotsiaalmeediast loetud töökoha põhjal infot häkkerid, kui nad tahavad tungida töökoha arvutisse.

Kui aga tahaksid siiski aeg-ajalt tööjutte ka oma Facebooki sõprade jagada, kontrolli kindlasti konto privaatsussätteid ehk kellega oma infot jagad.

Suhtestaatus

Kuigi suhtestaatuse muutus tagab sageli palju «meeldimisi», annab see võimaluse ka küberjälitajatele. Loodud on isegi erirakendus, mis näitab, kui inimene on suhtestaatust muutnud. Lisaks varitsevad sotsiaalmeedias ka «kullakaevajad», kes püüavad ära kasutada murtud südamega inimesi, et neilt raha välja petta. Uurija soovitab suhtesaatuse osa oma kontolt likvideerida.

Maksetega seotud teave

Kuigi Facebooki kasutamise eest ei tule maksta, küsib sotsiaalmeedia kanal kasutajalt siiski krediitkaardi numbrit, et saaksid osta kinkekaarte või kaupu otse veebilehe kaudu. Kõige lihtsam on oma rahast ilma jääda, kui jätad kodus või sõprade juures valveta oma sotsiaalmeedia konto ja tuttavad otsustavad kontol veidi nalja teha. Lisaks on krediitkaardi number ohtlik, kui keegi kontole sisse murrab ja sealt andmed varastab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles