Tuhanded inimesed peavad uuendama meiliaadressi

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig

Sertifitseerimiskeskus avastas, et ligi 4000 isikut tõendava dokumendi saanud inimest peavad pöörduma politsei- ja piirivalveameti teenindusse, kuna neile väljastatud dokumendil on vale e-posti aadress.

Tarkvaravea tõttu genereeriti juunis ja juulis nimekaimudele korduvaid e-posti aadresse, mis kanti ka isikut tõendavate dokumentide sertifikaatidele. «Oleme tarkvaravea praeguseks parandanud ning kinnitame, et tulevikus sarnast olukorda enam tekkida ei saa,» selgitas Sertifitseerimiskeskuse juhatuse liige Kalev Pihl.

ID-kaardi, elamisloakaardi, mobiil-ID ja digi-ID isikutuvastuse sertifikaadile genereeritakse dokumendi tootmisel e-posti aadress kujul eesnimi.perekonnanimi@eesti.ee. Nimekaimude puhul võrdleb tarkvara e-posti aadressi varem juba kasutatutega ning järgmised sama nimega inimesed saavad e-posti aadressi kujul eesnimi.perenimi.1@eesti.ee, eesnimi.perenimi.2@eesti.ee ja nõnda edasi vastavalt samanimeliste inimeste arvule.

Kalev Pihla sõnul ei häiri dubleeritud e-posti aadressid dokumentide elektroonset kasutamist ega digiallkirja andmist. «Isiku tuvastamiseks vajalik andmekomplekt on sertifikaadil korrektne ja samuti ei mõjuta korduv aadress digitaalseks allkirjastamiseks vajalikku sertifikaati,» sõnas ta. Pihl mainis, et seega ei ole kuidagi mõjutatud dokumendi turvalisus ega kasutamine. «Probleemi lahendamiseks piisab sertifikaadi uuendamisest teeninduses,» märkis ta.

E-posti aadress kujul eesnimi.perekonnanimi@eesti.ee on alias aadressile isikukood@eesti.ee, mis on unikaalne. Riigiasutused kasutavad info edastamiseks aadressikuju isikukood@eesti.ee.

Eesti.ee e-posti aadressi kasutusele võtmiseks peab inimene sisenema riigiportaali eesti.ee ja suunama aadressi edasi oma tavapärasele meiliaadressile.

Korduvad e-postiaadressid ei takista dokumendi elektroonset kasutamist ega digitaalset allkirjastamist ning ei mõjuta dokumendi turvalisust. E-posti aadressi parandamiseks peavad inimesed minema politsei- ja piirivalveameti teenindusse.

Kokku anti käesoleva aasta juunis ja juulis välja ligi 40 000 ID- ja elamisloakaarti ning korduvate nimedega dokumente oli 4120. Kui viimastel kuudel isikut tõendava dokumendi saanud inimene soovib kontrollida, ega tema kaardile pole kantud vigane e-posti aadress, saab ta selle kohta informatsiooni politsei- ja piirivalveameti infonumbril 612 3000. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles