Hoiatused allergeenide kohta võivad liialdada

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tooteinfos kirjeldatud hoiatused ei pruugi tõele vastata.
Tooteinfos kirjeldatud hoiatused ei pruugi tõele vastata. Foto: SCANPIX

Toiduohutusamet paljastas, et toiduainetööstused kasutavad väljendit «võib sisaldada teatud toiduülejääke» nii tihti, et restoranitöötajad eiravad seda märkust sageli, riskides niimoodi mõne toiduaine suhtes allergiliste inimeste elu ohtuseadmisega.

«Praegune allergeenide tähistamine toiduainepakenditel on suureks frustratsiooniallikaks ning teeb muret allergikutest tarbijatele. Ka paljud toitu pakkuvad ettevõtted on meie poole pöördunud, väljendades muret tarnijate usaldusväärsuse üle,» ütles Eoghan Daly Suurbritannia toiduohutusliidust. Paljudel juhtudel pole tootja hoiatusel aga alust, vaid jäetakse lihtsalt umbmäärane mulje.

Ka toiduallergiatega tarbijate arvates kasutatakse seesuguseid hoiatusnõudeid liiga palju ning selle tulemusel kiputaksegi neid eirama või mitte nii tõsiselt võtma, vahendab Independent. Nii aga nurjub eesmärk pakkuda tarbijatele õiget teavet allergeenide kohta ning parandada nende valikuvõimalusi erinevate tootjate toiduainete hulgas.

Näiteks muna ja piima sisaldavad toiduained peavad olema seaduse järgi selgelt tähistatud, küll aga ei ole määratletud «võib sisaldada»-tüüpi hoiatused. Uuringus käsitleti kokku 40 sarnast hoiatust toiduainete juures, mis informeerisid tarbijaid enamasti võimalikust ristsaastumise ohust. Esines ka võimalusi, et mingisugune toiduaine on valmistatud või pakitud samal liinil, kus liiguvad veel mõnes allergeensed ained. Seetõttu soovitatakse lihtsustada tootekirjeldusi ning selgitada välja ühtsed suunised, kuidas allergeene märkida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles