Soovitus, kuidas mobiiliteenuseid nutikamalt tarbida

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mobiiltelefonid
Mobiiltelefonid Foto: Heiko Kruusi

Mobiiltelefoni valikul on üldjuhul lähtekohaks telefoni hind – mida kallim, seda võimsam, kuid sideteenust valides soovitab Eesti Telekomi kõnekaartide ärijuht Rasmus Nurk silmas pidada, et kallis ei tähenda automaatselt parimat.

Rasmus Nurk selgitas, et heaks lähtekohaks on sissetulekute iseloom – kui on püsiv sissetulek, siis on üldjuhul mõistlik eelistada lepingulist lahendust. Kui aga regulaarne sissetulek puudub või soovitakse sideteenustele tehtavaid kulutusi kontrollitult ette planeerida, olles samas kogu aeg kättesaadav, siis on mõistlik valida kõnekaart – pole lepingut, pole ka arvet.

«Näiteks lapsele teenusepakkujat valides peab arvestama, et lapse kasutusharjumused on alles kujunemisjärgus ja seetõttu võib mobiiliarve mõnel kuul üllatuslikult oodatust suuremaks kasvada,» sõnas Nurk ja soovitas, et kui on soov mobiilikulud raudselt kontrolli all hoida, siis tasub eelistada kõnekaarti.

Ärijuht lisas, et kõnekaarti eelistavad tihtilugu ka koolinoored ja tudengid, sest kõnekaarti kasutades ei saa kunagi rohkem raha kuluda, kui on kõnekaardile laetud. «Kõnekaart võimaldab mõistlikku telefonikasutust, kus teadlikult tarbides saab kõiki nutitelefoni funktsioone piisavas koguses kasutada,» hindas Nurk kõnekaardi eeliseid.

Nurga sõnul valib tarbija kõnekaardi tavaliselt kõneminuti ning sõnumi hinna järgi, kuid tähelepanu peaks pöörama ka internetimahu hindadele. Kõneminutihinnad jäävad kõigil Eestis saada olevatel kõnekaartidel vahemikku kolm kuni viis senti minuti eest.

Kõnekaardi boonuspakett loob lisaväärtust

Rasmus Nurk soovitas kõnekaardi valimisel tavahinnakirja kõrval tähelepanu pöörata ka boonuspakettidele, mis on olemas kõikide operaatorite kõnekaartidel. «Paraku ei osata alati kõiki boonuseid nutikalt ära kasutada ja seega ei pöörata neile lihtsalt tähelepanu,» märkis ta.

«Näiteks EMT Super kõnekaardi puhul saab klient pärast kaheksa euro laadimist boonusena kaasa 130 tasuta kõnet Eesti mobiilidele, 500 sms-i ja 5 GB kiiret 4G internetti,» sõnas Nurk ning lisas, et ettemaksuna tasutud kaheksa euro eest on võimalik lisaks juurde tellida näiteks 10 GB internetimahtu.

«Seega saab kaheksa euro eest piisavalt helistada, sõnumeid saata ning arvestatava internetimahu,» kirjeldas Rasmus Nurk.

Lõpliku otsuse tegemisel tasub tema sõnul samuti arvesse võtta, millise mobiilsidevõrguga on liitunud pere ja sõbrad, ning et piirkonniti võivad mobiilside puhul näiteks allalaadimiskiirused erineda.

 Stardikomplekti hindStardikomplekt sisaldabKõneminuti hindSMS hind
Super1€1€ väärtuses kõneaega + 50 MB 4G internetti0.03€0.03€
ZEN2.95€3€ väärtuses kõneaega, tasuta internetti ei sisaldu0.05€0.05€
Smart0.95€0.95€ väärtuses kõneaega, tasuta internetti ei sisaldu0.04€0.04€
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles