SEB lepingu lõpetajad lõivust ei pääse

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sularaha väljavõtmise eest tuleb pangakontoris teenustasu maksta ka siis, kui tegemist on lepingu lõpetamisega.
Sularaha väljavõtmise eest tuleb pangakontoris teenustasu maksta ka siis, kui tegemist on lepingu lõpetamisega. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

SEB panga otsus kehtestada novembrikuust passiivsetele kontodele 30-sendine kuutasu on tekitanud nii mõneski inimeses soovi leping pangaga üldse lõpetada, kuigi see võib plaanitust keerulisemaks osutuda.

«No hea küll, nad teatasid seda ette, et muudavad tingimusi – mina läksin ja ütlesin, et minu jaoks on see ennekuulmatu ja ma selliste tingimustega ei nõustu,» rääkis ühe sellise konto omanik (nimi toimetusele teada). Nii külastas ta hiljuti ühte SEB panga Tartu kontorit, soovides lepingu pangaga üldse lõpetada ja kontole kogunenud summa ka kohe sularahana välja võtta.

«Seepeale öeldi mulle, et jah, aga raha kättesaamiseks te peate maksma ka teenustasu,» kirjeldas mees, kes oleks pidanud selle eest maksma üpris kopsaka summa, kuna kontole kogunenud rahasumma oli niivõrd suur. Tema jaoks oli olukord mõistetamatu, kuna tema meelest erinevad tavapärane sularaha väljavõtt ja lepingu lõpetamine oluliselt, mistõttu peaks viimasel juhul ennekõike toimuma vastastikune tasaarveldamine.

«Kui ma olen pangale võlgu – mul on näiteks laenuleping või mis iganes –, siis tuleb mul see tagasi maksta – ma ei saa öelda, et ma võtan tagasimaksmise teenust, näiteks 90 protsenti sellest summast teenusena,» tõi ta näiteks. Nii ei tohiks tema arvates ka pank võtta teenustasu selle eest, kui ta lepingu lõppedes arvel oleva raha talle tagastab.

«Mulle nad avaldasid, et ikkagi – kui ma tahan seda raha välja võtta, siis on see ikkagi teenus,» sõnas mees seepeale nördinult, meenutades samal ajal kunagist kogemust Hansapangaga (praegune Swedbank – toim), kus talle lepingu lõpetamise järel maksti pangakontoris sendi pealt välja kogu arvelduskontole kogunenud summa. «See oli tõesti üks kümmekond või rohkem aastat tagasi,» nentis ta.

SEB panga kommunikatsiooni projektijuhi Maarja Gavronski sõnul muutuvad sularahatehingud iga aastaga järjest kallimaks, mistõttu ei saa ka lepingu lõpetamise järel kontole kogunenud summat pangakontoris sularahana täiesti tasuta välja võtta. «Kui klient pöördub arvelduskonto sulgemiseks pangakontorisse ja ta soovib jäägi sularahas välja võtta, siis tõesti rakendub sularaha väljamakse tasu, mis on 0,4 protsenti summast või minimaalselt 2 eurot,» selgitas Gavronski.

Kui väljavõetav summa ületab aga 6400 eurot või müntides 500 eurot, siis tuleb selle kättesaamiseks teha eraldi avaldus väljavõtmisele eelneval päeval hiljemalt kella 15.30-ks. Broneerimata sularahasummade samal päeval väljavõtmisel tuleb kliendil maksta lisatasuna veel ka 47,93 eurot.

Kui tegemist ei ole tavapärase arvelduskontole kogunenud rahaga, vaid hoiusega, siis tuleb selle summa väljavõtmist veelgi pikemalt planeerida ja seal kehtivad ka mõnevõrra teised tingimused. «Kui klient soovib kogumishoiuse enne tähtaega lõpetada ja kui raha väljavõtmise soovist teatatakse kolm tööpäeva ette, siis on väljamakse tasuta,» sõnas SEB panga esindaja.

Kui klient soovib aga raha kätte saada enne kolme tööpäeva möödumist, siis sellele lisandub taas teenustasu. «Kuna kogumishoius on seotud arvelduskontoga, siis sealt raha välja võtmiseks tuleb see kanda kõigepealt kliendi arvelduskontole ja samal päeval tehtav ülekanne kogumishoiuselt arvelduskontole maksab 0,5 protsenti väljamakstavast summast või minimaalselt 1,60 eurot,» ütles Gavronski.

Kuigi sularahatehingud muutuvad aasta-aastalt kallimaks, siis elektrooniline arveldamine odavneb, mistõttu soovitab ta SEB pangaga lepingu lõpetamist kaaluvatel klientidel pangakontorist sularaha väljavõtmise asemel eelistada hoopis ülekande tegemist läbi elektrooniliste kanalite. Siis tuleb maksta vaid ülekandetasu, mis on teise panga kontole raha kandmisel kehtiva hinnakirja järgi 0,38 eurot.

SEB pank teatas hiljuti oma klientidele, et muudab kasutustingimusi ja hinnakirja – kui siiamaani oli raha hoidmine arvelduskontol inimestele tasuta – pigem pank maksab pisikese protsendi peale – siis hakatakse nendelt klientidelt, kes ei ole mõne arvelduspaketiga liitunud, küsima alates novembrist 30-sendist kuutasu. Panga otsus puudutab umbes 150 000 kontot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles