Kuidas pikendada kodumasinate eluiga?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodumasinate eluiga on võimalik pikendada neid korralikult hooldades.
Kodumasinate eluiga on võimalik pikendada neid korralikult hooldades. Foto: SCANPIX

Kodumasinate eluiga on võimalik pikendada, kui neid korralikult hooldada ning õigesti kasutada arvestades masina eripära.


Tallinna Teeninduskooli seadmete õpetaja Heikki Eskusson rääkis Vikerraadio saates «Huvitaja», et kõige tõsisem probleem ongi just see, et inimesed ei oska kodumasinat hooldada: «Me ei oska puhastada, me ei oska ringi käia. Ma ei taha seda öelda kõigi inimeste kohta, aga kõik me kiirustame, meil on tähtsam saada see toit valmis ja pärast vaatame, palju meil jääb aega selle masina korrastamiseks.»

Eskussoni sõnul garanteerib seadmete korras hoidmine selle, et nad töötaksid pikka aega. «Profiseadmetest on kõige pikema kasutusajaga suured nõudepesumasinad. Ja firmades, kus on neid hästi hooldatud, korralikult katlakivi ära puhastatud, kõik lindid ja kõik on õlitatud õigel ajal, siis võib see seade töötada mitukümmend aastat,» rääkis Eskusson.

«Kodumasinate puhul on oluline vaadata, et see puhastamine ei oleks ainult näiline. Et kõik vahetatavad detailid saaksid ära puhastatud, et me korralikult hoiaksime neid, nii et nad ei puruneks,» selgitas ta, ning lisas, et näiteks köögikombainide ja lõikurite puhul kiputakse nende lõiketerasid koos muude asjadega hooletult kraanikaussi loopima.

«See väike vigastus lõiketeral võib põhjustada seda, et me vastavat lõikekvaliteeti enam ei saa ja seda tööosa ei pruugigi enam teritada saada, vaid tuleb uus muretseda,» ütles Eskusson.

Mees selgitas, et kuigi tänapäeva seadmed on hooldevabade laagrite peal, ei tähenda see sugugi, et tihendeid ei peaks aeg-ajalt silikooniga töötlema. Seadmed, millel on silikoontihendid, oleks vaja aeg-ajalt määrida, sest nad lähevad muidu oksüdeerumise ja vananemise tõttu hapraks.

Kuidas aga pesuvahend masinat mõjutab? «Ega puhastusvahendite keemilist koosseisu me alati ei tea. See puhastusvahend, mis peseb hästi külmas vees, peaks ilmselt sisaldama hapet ja kui ma kogu aeg puhastame mingi ainega, mis sisaldab ka natuke hapet, siis erinevad materjalid ei pruugi sellele happele vastu pidada ja hakkavad niimoodi lagunema,» möönis Eskusson.

Kodumasinate pesuks tuleks tema sõnul kasutada neutraalset pesuainet. «Teine asi, et kui me kasutame nõudepesumasinat, siis nõudepesumasina pesuaine on kange leeliseline pesuaine. Ja kange leeliselise pesuainega ei kannata näiteks lõiketerasid ja nugasid pesta – neid peaksime pesema käsitsi,» lisas Eskusson

Mehe sõnul ongi kõige suuremateks probleemideks valed töövõtted ja vale hooldus:«Me peame ka arvestama seda, et eks seadme tootjad lähtuvad sellest, et turule on vaja tuua järjest uusi mudeleid ja kui inimesed uusi seadmeid ei osta, siis ju turg saab täis ja muutusi ei ole. Tavatüüpi masinatel kasutatakse võib-olla lihtsamaid materjale.»

Näiteks tolmuimejate puhul on tema sõnul üheks probleemiks, et rattad lagunevad ära. Meenutades tolmuimejat 60. aastate teisest poolest, möönis Eskusson, et selle metallrattad ja metallkorpus pidasid vastu nagu tank. «Ainult need voolikud väsisid ära ja muutusid pehmeks,» lisas ta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles