Linnuliha tootja hakkas müüma küülikuliha

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küüliku koivad.
Küüliku koivad. Foto: Ragne Värk

Linnuliha sööjatele tuntud Rannamõisa kaubamärgi alt leiab nüüd ka küülikuliha.

Rannamõisa kaubamärgi tootejuhi David Pärnametsa sõnul tõid nad Eesti turule küülikuliha, et rikastada tarbijate toidulauda ja pakkuda tervislikule linnulihale alternatiivi. «Küülikuliha sobib hästi meie sortimenti täiendama, kuna tegemist on samuti tervisliku ja väherasvase lihaliigiga,» ütles Pärnamets.

Rannamõisa kokk-blogija Ragne Värgi sõnul võib terve küüliku valmistamine tunduda selle lihaliigiga esmakordselt tutvust tegevale inimesele keerulisena, sest küülik on pikk ja ei pruugi tervena pannile või ahjuplaadile mahtuda.

«Tegelikult on küülikuliha valmistamine lihtne ning kui küülik ei mahu kodus olemasolevatesse küpsetusnõudesse, siis saab seda väga lihtsalt noaga tükeldada,» rääkis Värk. «Kilone tükeldatud küülik küpseb ahjus umbes tunni, terve küülikuga läheb aega pool tunnikest kauem ning kui on soov valmistada täidetud küülikut, siis peab arvestame veel lisa 30 minutiga.»

Värgi sõnul maitseb küülik hästi ka hautatult, kuid enne hautamist on soovitatav liha mõlemalt poolt pannil pruunistada, see annab lihale mõnusa värvuse ja maitse.

Küülikuliha sobib ka dieettoiduks, kuna selles on 2,4 – 2,7 korda vähem kolesterooli kui näiteks kana- või vasikalihas. Küülikuliha on ühtlasi ka üks väheseid lihaliike, mida võivad tarbida diabeetikud. 100 grammi küülikuliha sisaldab 69,3 protsenti vett, 21,5 protsenti valku, 8 protsenti rasva ning 1,2 protsenti mineraalaineid. Kilokaloreid on 100 grammis küülikulihas 162.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles