Kodukokkade veebikogukonna eestvedaja Eestis: hirm konkurentsi ees on asjatu

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti kodukokkade veebikogukond
Eesti kodukokkade veebikogukond Foto: Toitla.com

Kui Prantsusmaa restoranipidajaid hirmutavad n-ö Uberi võtteid kasutavate kodukokkade veebikogukonnad, siis ühe sellise Eesti idufirma eestvedaja sõnul ei hakkaks need kunagi tipprestoranidele konkurentsi pakkuma.

«Prantsusmaal ja üle kogu maailma tekkinud mäss eri valdkondades pead tõstvate uute ärimudelite vastu on arusaadav – nii püütakse kaitsta oma olemasolevat äri, mis tihtipeale on pikkade aastate ja aastakümnetega üles ehitatud,» märkis Hannes Lents, kes on ligi aasta tegutsenud Eesti kodukokkade veebikogukonna Toitla.com üks eestvedajatest.

«Jah, ma saan aru neist meeleheitlikest püüdlustest kaitsta olemasolevaid ärisid kiiresti ja edukalt liikuvate uute äride eest, kuid ma olen üsna veendunud, et just see on see, milline meie maailm välja hakkab nägema: palju inimeselt inimesele teenuseid ja omavahelisi majandussuhteid,» lisas ta. Nii saavad tema kinnitusel inimesed omavahel väiksemad, lihtsamad ja vähem vastutust nõudvamad tegevused ilma institutsioonilise toeta korda ajada.

Küll aga ei arva ta, et see tähendaks traditsioonilisemate ja suuremate äride lõppu. «Kuid nad peavad ümber orienteeruma keerulisemate ja enam vastutust nõudvamate tööde tarvis,» sõnas ta. Ta usub, et mõlemal ärimudelil on omad eelised, mistõttu on nii taksojuhtide hirm Uberi, majutusasutuste hirm Airbnb või restoranipidajate hirm kodukokkade veebikogukondade ees asjatu.

«Usun, et kodukokad ei saa kunagi vastu näiteks restoranide toiduvalmistamise kiirusele ja ka tipprestoranide tase jääb tõenäoliselt kättesaamatuks – mitte seepärast, et kodukokad oleks kehvemad, aga seepärast, et see teenus ja see, mida nad pakuvad, on erinev restorani omast,» selgitas ta.

Eesti kodukokkade veebikogukond Toitla.com koondab toitude valmistajatena nii tegevaid kokkasid kui koduperenaisi ja on praegu peaasjalikult tegutsenud Tallinnas. «Kui järgida veterinaar- ja toiduameti ja maksuameti vajalikke ettekirjutisi, siis kodus teistele kokkamine ja seeläbi endale sissetuleku hankimine on igati seaduslik,» kinnitas Lents, viidates peamistele probleemidele, mis Prantsuse restoranipidajatele selliste veebikülgede puhul kõige enam muret teeb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles