Sundkindlustus ohustab veel kümneid tuhandeid sõidukeid

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ennekõike ohustab sundkindlustus vanemaid sõidukeid.
Ennekõike ohustab sundkindlustus vanemaid sõidukeid. Foto: TOOMAS HUIK/POSTIMEES/SCANPIX

1. oktoobrist tekib ligi 40 000 liikluskindlustuseta sõidukile sundkindlustus – selle ohus on liiklusregistris arvel olevad sõidukid ja haagised, millel ei ole olnud liikluskindlustust viimase aasta jooksul.

«Sundkindlustust on mõistlik vältida, sest kindlustusmakse on tavalisest liikluskindlustusest oluliselt suurem, lisaks rakendub kahju tekitajale 640 eurone omavastutus,» märkis liikluskindlustuse fondi (LKF) juhatuse liige Lauri Potsepp. Sundkindlustuse vältimiseks tuleb sõiduk ajutiselt või lõplikult liiklusregistrist kustutada või sõlmida liikluskindlustuse leping.

Sundkindlustuse kindlustusmakse peab tasuma sõiduki vastutava kasutajana liiklusregistrisse kantud isik või sõiduki omanikuna liiklusregistrisse kantud isik, kui liiklusregistrisse ei ole kantud sõiduki vastutavat kasutajat. Sõiduki kindlustuskaiste kehtivust ja sundkindlustuse ohtu saab kontrollida LKF-i kodulehelt.

Kes enam aga sõidukit kasutada ei soovi, siis tuleb selle registrist kustutamiseks tuleb pöörduda maanteeameti teenindusbüroosse. Ajutiselt saab sõidukit kustutada ka e-teeninduses. Sõiduauto ja kuni 3500 kilo täismassiga veoauto saab registrist lõplikult kustutada ainult nõuetekohase lammutustõendi alusel. Teised sõidukid kustutatakse omaniku taotluse alusel.

Igal liiklusregistris registreeritud mootorsõidukil või haagisel peab olema liikluskindlustuse leping. Seisva sõiduki suhtes ei pea lepingut olema, kui viimase lepingu lõpust ei ole aasta möödas. Kui lepingu sõlmimise kohustus on täitmata, rakendub sundkindlustus.

Sundkindlustus ei puuduta sõidukeid, mille kindlustuse ja ülevaatuse lõppemisest on möödunud üle kahe aasta. Nende sõidukite registrikanne on automaatselt peatunud. Samuti ei puuduta sundkindlustus vanasõidukeid ega võistlusautosid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles