Vaata, kas Sinu pangakaardi PIN-koodi on lihtne ära arvata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PIN-koode kraabitakse isegi pangaautomaadi peale.
PIN-koode kraabitakse isegi pangaautomaadi peale. Foto: SCANPIX

Sularahaautomaadis annab ligipääsu pangakontol olevale rahale PIN-kood. PIN-koodid on ka mobiiltelefoni SIM-kaardil, ID-kaardil ja mobiil-ID-l.  Igaühel on oma meetod, kuidas neid meeles pidada – iseasi, kui turvaline see meetod on.

PIN-koodi meelde jätmise viisid

Pangast antud maksekaardi PIN-kood on juhuslike arvude jada, mida võib olla kaardiomanikul raske meelde jätta. Seepärast kirjutavad mõned selle sageli unustamise kartuses üles ning kannavad koos pangakaardiga rahakotis.

Tänapäeva inimesed hoiavad maksekaardi koodi käepärast ka mobiiltelefoni abil, lisades selle näiteks kontaktide nimekirja või pannes selle kirja sõnumi või märkmena. Teada on ka mõned huvitavamad juhtumid, kui kliendid on kirjutanud või kraapinud oma PIN-koodi pangaautomaadi kõrvale seinale. On ka müüte julgematest, kes olevat tätoveerinud koodi otse nahale teiste tätoveeringute sekka.

Need viisid ei ole mõistagi eriti turvalised. Palju kindlam on pangast antud PIN-kood pangaautomaadis kohe ära vahetada niisuguse numbri vastu, mis jääb hästi meelde.

Kuidas valida turvaline aga meeldejääv PIN-kood?

Paljud kasutavad PIN-koodi meeldejätmiseks oma strateegiat, luues lihtsa, mugava ja mõnikord isegi sentimentaalse tähendusega kombinatsiooni. Sageli on selleks mõni kuupäev, mida teab vaid asjaosaline ise: lapse või abikaasa sünnikuupäev, kodu ja töökoha vaheline kaugus vms. Selline meetod on kahtlemata tõhusam, kuid siiski pole soovitatav valida PIN-koodiks numbrikombinatsioone, mida on üsna lihtne ära arvata.

Kergesti tuvastatavate PIN-koodide hulka kuuluvad kaardiomaniku sünnikuupäev, -aasta või lihtsad kombinatsioonid nagu 1234, 0000 või 1111. Neist esimene (1234) on kasutusel lausa 10,7 protsendil juhtudest. Rohkesti on esindatud ka korduvate numbritega PIN-koodid, nagu 1212, 1010 ja 6969, samuti numbriklahvistiku asetusel põhinevad variandid, nagu 2580. Inimestel on  komme kasutada koodina lihtsa loogika järgi valitud numbreid, mis tähendab, et koguni 27 protsenti PIN-koodidest on võimalik ära arvata 20 levinud koodi proovides.

Kaitske oma koode

Parim, mida te oma raha kaitsmiseks teha saate, on pangast antud PIN-kood pähe õppida või vahetada see paremini meeldejääva (kuid mitte väga lihtsa) numbrikombinatsiooni vastu. Pangast saadud PIN-koodi ümbrik tuleks kindlasti hävitada või vähemalt ei tohiks seda hoida maksekaardi läheduses. Kui kahtlustate, et keegi on teie PIN-koodi teada saanud, muutke see võimalikult kiiresti pangaautomaadis ära. Suurema turvalisuse huvides hoidke oma pangakaardi PIN-koodid ainult enda teada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles