Paljud süütuna näivad äpid koguvad salaja laste andmeid

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laps nutitelefonis
Laps nutitelefonis Foto: SCANPIX

Üleilmne andmekaitsevõrgustik GPEN (Global Privacy Enforcement Network) uuris kuni 13-aastaste lastele suunatud veebilehti ja äppe, mis pani muretsema isikuandmete kogumise üle.

Selgus, et 67 protsenti kontrollitud 1494 veebilehtedest ja rakendustest kogus laste isiklikke andmeid ning ainult 31 protsenti oli tõhusalt piiranud liigsete andmete kogumist. Eriti murelikuks tegi asjaolu, et paljud veebilehti/äppe omavad organisatsioonid teatasid privaatsussätetes, et need ei ole mõeldud kasutamiseks lastele, kuid ei rakendanud mingeid meetmeid lastelt info kogumise takistamiseks.

Pooled kontrollitud veebilehtedest/rakendustest jagasid kogutud infot kolmandate osapooltega. 22 protsenti küsisid lastelt telefoninumbrit ning 23 protsenti lubasid lastel lehele üles laadida isiklikke fotosid ja videosid, mis on väga tundlik info.  Ainult 24 protsenti julgustasid lapsi kaasama ka vanemaid.

Andmekaitse Inspektsioon uuris 10 välismaist rakendust ning 20 rakendust, mille olid loonud Eesti tootjad. Kui välismaistel rakendustel oli kõigil oma privaatsuspoliitika, siis kodumaistest rakendustest oli kergesti leitav privaatsuspoliitika olemas ainult kolmel.

Rakendusteks olid esimese grupi puhul Youtube, Facebook, Twitter, Instagram, Whatsapp, Viber, Shazam, Snapchat, Messenger ning Spotify. Eesti nutirakendustest osalesid Eesti eFloora II Puit- ja rohttaimed, Talvine linnuaabits, Eesti puudel kasvavad suursamblikud, Eestimaa piltkaardid, Õpi värve, Miriam, taskutark, Õhtujutt, Eesti kahepaiksed, Kividel kasvavad suursamblikud, Kus buss on, KidED, m-RIKS, eKool, ePäevik, eKool Eesti, Minu Poska, Muinasjutud, Väike Tom, Parema käe reegel liikluses ning Seeneaabits.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles